В монтанската болница търсят кардиолози, договорът е безсрочен

В монтанската болница търсят кардиолози, договорът е безсрочен Монтанската болница търси двама кардиолози, научи агенция BulNews.
Договорът е безсрочен, като се работи на три смени, по 8 часа. 
Кардиологичното отделение на МБАЛ "Д-р Стамен Илиев" е изправено пред тежка кадрова криза. За шест години броят на практикуващите лекари постепенно намалява,а през последните два месеца са напуснали трима специалисти заради здравословни проблеми. Двама от тях са в пенсионна възраст.
"Затова многократно съм предупреждавала ръководството на болницата в последните 5-6 години. Допреди 6 години бяхме осем кардиолози и постепенно намалявахме, както като брой, така и като щатни бройки. За да стигнем до днес. Сега в отделението работят петима кардиолози на 3.75 щата. Трима от тях сме "млади" пенсионери", разказа д-р Надя Михайлова. 
Това на практика означава, че в областната болница има само трима кардиолози на пълен работен ден, а четвърти е назначен на половин щат по свое желание. Така стои въпросът и с петия, който помага по няколко часа на ден на колегите си в отделението.
"Последната една година беше най-тежка и страшна. Работи по един кардиолог на смяна за отделението и за цялата болница. През цялото това време отделението не е спирало да работи, като за най-тежките за болницата месеци – ноември и декември 2020 година, сме лекували и ковид болни, усложнени с тежки пневмонии", споделя д-р Светла Вълева. Тя допълва, че въпреки кадровия проблем отделението не е спирало работа.
"Справихме се за сметка на добра екипна работа на целия медицински персонал на отделението, за сметка на много извънреден труд, почти без почивка. От шест месеца насам не съм излизала отпуск, не по собствено желание, а поради кадрови проблем", коментира още д-р Вълева.
Пандемията и ограниченията за планов прием в болниците намаляват драстично броя на постъпващите пациенти, защото хората се страхуват да потърсят своевременно лекарска помощ.
Лекарите съветват да се търси помощ от кардиолог при високи стойности на артериално налягане, световъртеж, главоболие, болка в гърдите, умора и задух, защото подобни състояния могат да са сигнал за сърдечно-съдови усложнения, за инсулт, инфаркт или за бъбречна недостатъчност.
"Аз от обслужването, което съм получил, от грижите, които съм получавал в кардиологичната, тука в центъра, съм много доволен и затова само тук идвам да се лекувам", споделя пациентът Аспарух Георгиев.
През есента на миналата година със заповед на здравния министър във всяко болнично отделение бяха обособени COVID сектори.
Такива пациенти са лекувани и в кардиологията в областната болница в Монтана. От началото на тази година болни с коронавирусна инфекция там не са постъпвали, но предпазните мерки продължават да се спазват.
"Поради епидемичната обстановка дезинфекцията в отделението по кардиология е засилена, многократна е и съобразена с дезинфекционната програма на болницата", обясни Нина Ненчева. 
Кардиологичното отделение в областната болница в Монтана разполага със съвременна апаратура за диагностика и лечение. Нямат само инвазивна лаборатория. Екипът с желание обучава специализанти и очаква един от тях да започне работа в болницата им в края на годината, a дотогава ще разчитат на бюрото по труда да им намери подходящи специалисти.
 
05.02.2021, 08:50 часа
1103 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha