Учени откриха още едно полезно свойство на ябълките

Учени откриха още едно полезно свойство на ябълките Учени от Австралия и Германия установиха, че определени фитонутриенти, съдържащи се в ябълките, стимулират производството на нови мозъчни клетки, пише сп. "Стем селс рипортс".
Това според изследователите може да помогне за подобряване на паметта и когнитивните функции.
Известно е, че химикали, срещани в растенията - т.нар. фитонутриенти като ресвератрола в червеното грозде и епигалокатехин-3-галат в зеления чай, имат положително въздействие върху различни органи, в това число и мозъка.
Авторите на настоящото изследване от университета на Куинсланд, Австралия, и Центъра за невродегенеративни заболявания в Дрезден, Германия, установиха, че високите нива на определени фитонутриенти могат да стимулират неврогенезата - процеса на генериране на нови мозъчни клетки.
Резултатите от тестовете им показват, че отгледани в лаборатория стволови клетки на мозък на възрастни мишки генерират повече неврони и са по-добре защитени от смърт, ако в клетъчните култури се добавят кверцетин или дихидроксибензоена киселина (DHBA). 
Въпросните фитонутриенти се съдържат в ябълките.
В тестове с мишки изследователите са установили, че въпросните клетки - предшественици на мозъчни структури, свързани с ученето и запаметяването, се размножават по-активно и произвеждат повече неврони.
Специалистите сравняват ефекта на фитонутриентите кверцетин и DHBA върху генерирането на нови мозъчни клетки с този на тренировка - известен стимул на неврогенеза.
Учените отбелязват, че наблюдаваните подобрения в когнитивните функции след прием на "ябълкови съединения" засега са потвърдени само при животни. В бъдеще изследователите планират да проверят дали тези или други фитонутриенти могат да подобрят мозъчните функции и при хора.
17.02.2021, 10:38 часа
506 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha