Ето кога любими плодове сa опасни за здравето

Ето кога любими плодове сa опасни за здравето Плодовете при определени условия могат да навредят на организма. В какви случаи това се случва изброи пред радио “Спутник“ д-р Рима Мойсенко, главен лекар на клиниката по естетична медицина "Риммарита", терапевт, диетолог.
На първо място, опасността представлява фруктозата, която е част от сладките плодове. Това е монозахарид, чиято прекомерна консумация води до повишаване на нивата на холестерола в кръвта, образуване на токсични висцерални мазнини и метаболитни нарушения. Захарният диабет може да се превърне в една от сериозните последици от злоупотребата със сладки плодове, предупреди лекарят.
„На първо място, трябва да избягваме презрели и меки плодове: те съдържат най-голямо количество фруктоза. Няма значение какъв вид плод е: ако е твърде мек, тогава този плод е лош, "обясни тя.
Според лекаря трябва да отдадете предпочитание на твърдите плодове, които съдържат малко сок.
Яденето на екзотични плодове, необичайни за тялото, дори и в твърдо състояние, може да доведе до алергични реакции, продължи Мойсенко. В този смисъл, според нея, "на последно място" сред всички плодове, които можете да си позволите, трябва да поставите киви, ананаси, банани и манго.
Диетологът също не препоръчва да се увличате с плодове, които могат да предизвикат повишена ферментация в организма, например цитрусови плодове. Според нея същото свойство притежават много плодове: грозде, касис и по-специално цариградско грозде.
За хората, които имат проблеми със стомашно-чревния тракт, е по-добре да откажат плодовете и плодовете изобщо, смята Мойсенко. Те могат да ядат не повече от две ябълки и една жилава круша на седмица, каза тя. Малко количество фурми, според нея, също не би трябвало да навреди много.
Почти единственото изключение от тези правила, според Мойсенко, е лимонът.
"Той има шесткомпонентна система на витамин С, която съдържа огромно количество биофлавоноиди и пектини. И тези киселини са невероятни, особено за възрастни хора и хора с ниска киселинна активност в стомаха", каза диетологът.
Лимонът може да повиши нивото на киселинност в стомаха и само тези хора, които вече имат висока киселинност, трябва да се притесняват от този плод, добави тя.
27.02.2021, 13:25 часа
660 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha