Предвижда се изграждане на нова сграда за нуждите на АЕЦ "Козлодуй“

Предвижда се изграждане на нова сграда за нуждите на АЕЦ "Козлодуй“ От АЕЦ „Козлодуй“ съобщават, че има инвестиционно предложение за изграждане на гараж за реанимобили и радиобиологични кабинети за деконтаминация за нуждите на „АЕЦ Козлодуй“ ЕАД.
Предмет на инвестиционното предложение е проектиране и изграждане на нова двуетажна сграда, намираща се до съществуващата Служба трудова медицина (СТМ) на територията на Електропроизводство – 2 на АЕЦ „Козлодуй“. Необходимостта от такава сграда произлиза от проведено общо аварийно учение на тема „Действия на персонала на АЕЦ „Козлодуй“ в случай на аварийно събитие при превоз на ОЯГ“. След извършен анализ и отчет от провеждането му, както и с оглед подобряване на условията за работа в СТМ, е установена необходимост от изграждане на такъв тип сграда.
На първи етаж ще се обособят помещения за деконтаминация на пострадал контаминиран персонал, гараж за три реанимобила, а на втори етаж ще бъдат разположени обслужващи помещения за нуждите на СТМ.
Територията, на която ще се изпълнява инвестиционното предложение е на площадката на АЕЦ „Козлодуй”, като е уточнено, че не се засягат защитени територии и територии за опазване на обектите на културното наследство.
Инвестиционното предложение не води до промяна на съществуващата инфраструктура. В процеса на работа не се очаква емитиране на опасни вещества, при които се осъществява или е възможен контакт с води. Ще бъде проектирана специализирана локална канализация за отвеждане на отпадни води, образувани при деконтаминиране на персонал и помещения, като заустването ще се извърши в подходящ за целта съд. Предвижда се и изместване на попадащата под сградата канализация, в която се зауства и канализацията на СТМ, както и проектиране на дъждовна канализация за поемане и отвеждане на повърхностните води.
Не се предвижда работа и съхраняване на опасни химични вещества при изпълнение на Инвестиционното предложение, уточняват от атомната електроцентрала.
Писмени становища относно инвестиционното предложение може да бъдат представени в МОСВ, София, бул. „Княгиня Мария-Луиза” №22.
25.03.2021, 12:18 часа
1887 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha