България избира новите депутати днес

България избира новите депутати днес

България гласува на редовни парламентарни избори. След вота ще бъде сформирано новото, 45-о Народно събрание и ще бъде предложено ново правителство. Днешните избори са по-особени, защото за първи път вот у нас се провежда в условия на пандемия.
Страната е разделена на 31 многомандатни избирателни района. В битката влизат 30 партии и коалиции. 6895 кандидати се борят за 240 депутатски банки. По предварителни списъци право на глас имат малко над 6 732 000 души.
На тези избори сънародниците ни в чужбина ще гласуват в рекорден брой секции – 465. Там вотът ще бъде само с хартиени бюлетини, но у нас в 9398 секции гласоподавателите ще могат да избират как да упражнят правото си на вот - с хартия или с машина.
Изборните секции у нас отвариха точно в 7.00 ч. и ще приемат гласуващи до 20.00 ч. Ако тогава пред някоя секция все още има чакащи, членовете на комисията трябва да съберат личните им карти и да им позволят да гласуват, но не по-късно от 21.00 ч.
Заради COVID-19 се наложи ваксинация на членовете на изборните секции. Разрешено бе и гласуването на карантинирани българи с мобилна урна.
В цялата страна ще има засилени мерки за сигурност. Ще се следи за носенето на маски. Всички участници в изборния процес ще бъдат снабдени с предпазни маски и дезинфектанти.

04.04.2021, 08:25 часа
315 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha