Гъбите намаляват риска от рак на простатата

Гъбите намаляват риска от рак на простатата

Според учени от Япония гъбите съдържат съединение, което инхибира определен мъжки хормон, който засилва растежа на злокачествените клетки и води до рак на простатата. Те също така съдържат и антиоксиданти.
Тези вещества помагат за предотвратяване на увреждане на нормалните клетки в тялото, като по този начин предпазват човек от много сериозни заболявания, включително рак.
Повече от 36 хиляди мъже на възраст 40-79 години са участвали в 13-годишни проучвания. Както се оказа, ако човек яде гъби веднъж или два пъти седмично, рискът от рак на простатата се понижава с 8%. А за мъжете, консумирали продукта три пъти седмично - със 17%. Доброволците на възраст 50 и повече години са имали особено добър ефект, както и тези, които са яли малко плодове и зеленчуци, но често са си хапвали месо и млечни продукти.
Много учени, между другото, казват, че гъбите действат като сорбент в тялото - премахват вредните вещества. Антитуморният ефект на гъбите се свързва със съдържащите се в тях протеини. Много изследователи ги наричат ”капан за туморни клетки”.
Богати са на хранителни вещества, като протеини. Този продукт съдържа още 18 аминокиселини, витамини А, групи В, С, РР, Е и D, микроелементи: калий, мед, сяра, фосфор, манган. Гъбите са с ниско съдържание на калории, тъй като съдържат 90% вода.
Благодарение на този състав продуктът има положителен ефект върху нервната и сърдечносъдовата система, подобрява състоянието на кожата, ноктите и косата, нормализира метаболизма, производството на хормони, укрепва костите и имунитета.
Важно е обаче да знаете, че гъбите са тежка храна, така че не трябва да прекалявате с тях (не повече от 100 грама на ден). При честа и прекомерна употреба могат да се развият или влошат заболявания на стомаха и червата, тъй като продуктът съдържа протеина хитин, който практически не се смила. Гъбите са противопоказани при заболявания на стомашно-чревния тракт по време на обостряне (гастрит, пептична язва, колит, панкреатит), бъбречна и чернодробна недостатъчност.

14.04.2021, 14:38 часа
366 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha