След скандал: Румънският премиер уволни министъра на здравеопазването

След скандал: Румънският премиер уволни министъра на здравеопазването Румънският премиер Флорин Къцу отстрани от длъжност министъра на здравеопазването Влад Войкулеску, съобщава Аджерпрес. Отстранен е и държавният секретар в министерството на здравеопазването Андрея Молдован.
"Днес, 14 април, предадох на г-н президента Клаус Йоханис документите за отстраняване от длъжност на министъра на здравеопазването Влад Войкулеску. Временно постът ще бъде поет от вицепремиера Дан Барна до назначаването на нов министър на здравеопазването. Също така реших да отстраня и държавния секретар в здравното министерство Андрея Молдован, а решението ще бъде публикувано в Държавен вестник в рамките на днешния ден", съобщи премиерът Флорин Къцу.
Решението идва след скандал, предизвикан от заповед на здравното министерство за промяна на критериите за поставяне под карантина на населените места, която не била съгласувана с премиера, отбелязва сайтът Зиаре.
Андрея Молдован съобщи вчера, че критериите за поставяне на населените места под карантина ще бъдат променени, така че да бъдат взети предвид редица фактори, включително степента на заетост на леглата в болниците.
По-късно премиерът Флорин Къцу заяви, че не е знаел нищо за тази заповед, въпреки че е била публикувана в Държавен вестник с подписа на Андрея Молдован.
Румънските медии писаха в последните дни за напрежение в управляващата коалиция между Национално-либералната партия (НЛП) и Съюз за спасение на Румъния - ПЛЮС (ССР-ПЛЮС) заради здравния министър. Влад Войкулеску, който е представител на ССР-ПЛЮС, беше критикуван от някои лидери на либералите, а след предизвикалата скандал среднощна евакуация на пациенти от букурещка болница в петък се появиха и призиви за оставката му. Опозиционната Социалдемократическа партия от своя страна внесе вот на недоверие срещу него в парламента.
14.04.2021, 13:38 часа
415 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha