Близо половин милион българи работят по празниците

Близо половин милион българи работят по празниците Общо 450 хиляди българи, което е 13% от заетите, ще работят по време на предстоящите празници, информира пред БТА Атанаска Тодорова, главен експерт по пазара на труда в КНСБ.
От Българската стопанска камара отбелязаха, че заетост в празничните дни обикновено има в икономическите дейности, в които в тези периоди имат по-висока натовареност и непрекъсваем режим.
Това са в общия случай търговия на дребно, ресторантьорство, хотелиерство, туроператорска дейност, транспорт, производства и услуги, които ги обслужват - в т.ч. храни, напитки и пр.
Към този списък Атанаска Тодорова добавя и здравеопазване, електрическа и топлинна енергия и газообразни горива и ВиК, както и работещите в информационните технологии, чиято работа е свързана с бизнеси извън страната.
От БСК уточниха, че към непрекъсваемия режим на работа влизат: производство на основни метали (металургия); производство на химични продукти; производство и разпространение на електрическа и топлоенергия и газ; търговия с автомобилни горива и смазочни материали (бензиностанции); радио и телевизионна дейност; хуманно здравеопазване.

Как обаче се заплаща трудът по време на празници? 
Този труд се заплаща на всички работещи на официални празници минимум двойна надница, каквито са четирите дни за отбелязването на Великден от 30 април до 3 май.
При работа на неприсъствения 4 май обаче, трудът се заплаща с увеличение, само ако се явява извънреден, като увеличението e 75 на сто, коментира Атанаска Тодорова.
30.04.2021, 13:09 часа
688 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha