Окончателно: Съдът наказа Ангел Орлов заради нападение над бившия кмет на Бутан Ивайло Иванов

Окончателно: Съдът наказа Ангел Орлов заради нападение над бившия кмет на Бутан Ивайло Иванов Врачанският окръжен съд потвърди частично присъдата на Районния в Козлодуй и окончателно осъди Ангел Орлов на глоба в размер на 2000 лева за нападението над бившия кмет на Бутан Ивайло Иванов, на когото е присъдено обезщетение в размер на 3000 лева, както и разноските за адвокат.
Окръжният съд всъщност изменя частта от диспозитива на присъда, като е приел, че е допусната техническа грешка при изписването на члена от Наказателния кодекс за който той е бил оправдан, а именно, че леката телесна повреда на Ивайло Иванов е била нанесена в качественото му на длъжностно лице.
С решението на Районен съд Козлодуй, потвърдено от Окръжния, Ангел Орлов е признат за виновен в това, че на 21.11.2018 г. , около 13 часа в Козлодуй, в сградата на Община Козлодуй на втория етаж, в кабинета на Директор Дирекция „Финансово стопански дейности и общинска собственост“ е причинил на Ивайло Иванов от село Бутан, лека телесна повреда, като му е нанесъл два удара с ръка по главата и по тила, с което му е причинил болка и страдание, без разстройство на здравето, като по този начин е осъществил състава на престъпление по чл. 130, ал. 2 НК, като го е освободил от наказателна отговорност и му е наложил глоба и обезщетение за пострадалия.
„Безспорно по делото е установено и правилно е възприето в мотивите на PC Козлодуй, че към 21.11.2018г. тъжителят Ивайло Иванов е бил Кмет на Кметство Бутан, като в това му качество, участвал в работни  срещи в Община Козлодуй. По същото време, подсъдимия работил на длъжност шофьор на кмета на Община Козлодуй. Двамата се познавали по повод служебни отношения. На  21.11.2018г., около 13.00 часа тъжителя е отишъл в Община Козлодуй на работна среща със св. Галина Христова, която заемала длъжността Директор Дирекция „Финансово-стопански дейности“. Влизайки в нейния кабинет на втория етаж, заварил там св. Лилия Димитрова – Главен счетоводител на Община Козлодуй, която извикала Галина Христова. В хода на разговора станало ясно, че Иванов има претенции, че кметството е предоставило за ремонт косачка на общинско предприятие, която не му е била върната. Св. Христова извикала Цветан Орлов – баща на подсъдимия, който към този момент заемал длъжността Началник автотранспорт в същото общинско предприятие. Като пристигнал в кабинета на Христова, между Ц.Орлов и тъжителя започнал спор върната ли е след ремонта предоставената от кметство Бутан на общинското предприятие косачка. Спора между двамата прераснал в шумен скандал, на който очевидци станали свидетелите Галина Христова и Лилия Димитрова. В един момент тъжителят станал от стола и се отдръпнал с гръб към вратата, за да напусне конфликта и кабинета и тогава получил от зад два удара в областта на главата – в тила и врата си. Обърнал се и видял, че ударите му нанесъл с ръка подсъдимия Ангел Орлов“, припомня в решението си Окръжен съд – Враца.
„В подкрепа на частното обвинение са анализирани показанията на Николай Николов, Ангел Ангелов, Кръстьо Кръстев, Стефан Димитров и Петър Цветков. Те изключително подробно, точно и безпротиворечиво с останалия доказателствен материал, на който районният съд е дал вяра, чертаят хронологията на събитията. Тези показания заедно с назначената по делото съдебно­медицинска експертиза в своята съвкупност водят до установяване на едни и същи обстоятелства, доказващи обективната и субективна съставомерност на деянието на обвиняемият по наказателния закон, по който му е повдигнато частно обвинение. Районният съд задълбочено е изложил съображения защо не е кредитирал обясненията на подсъдимият, както и показанията на свидетелите Галина Христова, Лилия Димитрова и Цветан Орлов /първите две служители в общината, а третият баща на подсъдимия/ като доказателствено средство в полза на оправдателната теза, а ги е възприел като защитно средство, което се споделя и то тази инстанция. Правилно КРС е преценил, че в случая са налице условията на чл. 78а от НК, поради което и е освободил Орлов от наказателна отговорност, като му е наложил административно наказание – глоба. При определяне на размера на същата, съдът правилно е отчел, всички смекчаващи и отегчаващи отговорността на подсъдимия обстоятелства и затова наложеното наказание е при превес на първите и то в близък до минималния размер. Така определеното му наказание е справедливо и не следва да бъде коригирано предвид тежестта на деянието и най-вече мястото на извършването му – сградата на общинската администрация, където всеки един гражданин би следвало да се чувства сигурен в собствената си неприкосновеност. При преценка на справедливостта на присъдата по отношение на размера на уважения граждански иск, въззивната инстанция намери, че с оглед конкретиката на случая, размера на присъденото обезщетение не следва да бъде променян“, се казва още в окончателното решение на Врачанския окръжен съд.
10.05.2021, 14:49 часа
4448 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha