Внимавайте с кърлежите, носят опасни болести

Внимавайте с кърлежите, носят опасни болести Със стоплянето на времето много от нас искат да излязт на зелено. Да отидат на двора в дома, да отидат на вилата, да си организират пикник. Но една заплаха дебне точно в топлите месеци- кърлежът.
Атаките му се случват не само в природата - кърлежите попадат в апартамент с диви цветя, върху дрехи, животински косми. Случаите на ухапвания се регистрират най-често в предградията на градовете и селата, в градските паркове, дворове и летните вили. Кърлежи могат да бъдат намерени върху плевели, висока трева и храсти. 
Вероятността за оцеляването им е толкова по-голяма, колкото по-висока е относителната влажност (от 80% и по-висока).  
Носители са на болести, вредни за хората и животните. Най-често срещаните и опасни за хората са енцефалит, борелиоза, по-специално лаймска болест, болестите на хеморагични трески, туларемия, коремен тиф, гранулоцитна анаплазмоза, бабезиоза, марсилкса треска и други, които често имат характер на епидемии. Домашните любимци са изложени на риск от заразяване с пироплазмоза, пренасяна от кърлежи. 
Предотвратяването на инфекции, пренасяни от кърлежи, е задача на цялата държава и на всеки отделен човек. Бдителността и предвидливостта по този въпрос са от съществено значение на всички нива. Борбата срещу кърлежите е цял набор от мерки. Сред тях - обработка на територии, тоест пасища за добитък, места за разходка на кучета, горски и паркови площи, организиране на ваксинации и навременна диагностика.
Борбата с кърлежите е възможна само при сухо и спокойно време. Поривите на вятъра могат да отнесат продукта далеч от площадката и дъждът ще го измие. 
Повече внимание трябва да се обърне на територията на зоната за отдих и растителността, разположени по протежение на пътеките. Но с плодните храсти, дървета и градински култури трябва да се внимава. Обработката се извършва един месец и половина преди узряването на реколтата.
Не забравяйте за домашните любимци. Някои лекарства са безопасни и след половин час котката или кучето могат да бъдат пуснати на разходка. 
За да предотвратите появата им в дома, трябва да се придържате към следните препоръки: изхвърлете всички стари и ненужни неща. Почиствайте редовно. Отървете се от всички прахоуловители, където кърлежите могат да се размножават. Следете нивата на влажност - не трябва да надвишават 60%, в противен случай в помещението ще се появят идеални условия за размножаване им.  Къпете домашните си любимци периодично.
13.05.2021, 14:49 часа
1136 1
Коментари

Така :

13.05.2021, 20:15 часа
Кърлежите носят болести , китайците носят Ковид19, турците ни носят чудни пресни отровни зеленчуци и плодове , поляците не пропускат да ни отровят с пилешките си фекалии...Аз съм бълхарче! Обичам всичките боклуци на света !
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha