Над 1/4 от българите не биха се ваксинирали срещу COVID-19

Над 1/4 от българите не биха се ваксинирали срещу COVID-19 Над една четвърт от пълнолетните граждани в Европейския съюз едва ли биха се ваксинирали срещу COVID-19, когато това им бъде предложено, показва ново проучване, цитирано от Ройтерс.
Резултатите от анкетата, проведена от Европейската фондация за подобряване на условията на живот и труд (Юрофаунд), предполагат, че има силна връзка между колебанието към ваксините и използването на социалните медии, особено там, където те са основен източник на информация.
Според допитването българите изпитват най-голямо нежелание да се ваксинират. 67% от пълнолетните хора в България казват, че е малко вероятно или много малко вероятно да го направят. В Ирландия само 10% от пълнолетните граждани казват, че не биха се ваксинирали.
Проучването показва разделение в нагласите между източната и западната част на Европа. Във всички западни държави членки на ЕС, с изключение на Франция и Австрия, делът на хората, възнамеряващи да се ваксинират, е над 60%. В северните и средиземноморските страни - Дания и Ирландия, нивото е още по-високо.
В източните държави членки делът на хората, които възнамеряват да се ваксинират, е доста по-малък - варира от 59% в Румъния до 33% в България.
Анкетата сочи, че основна роля за колебанието към ваксините има времето, прекарвано в социалните мрежи, и вида на използваната медия. Делът на скептично настроените скача до 40% сред хората, за които социалните медии са основен източник на новини. Сред хората, които използват традиционни медии, включително вестници, радио и телевизия - само 18% са скептични към ваксините.
Допитването е проведено между февруари и март 2021 г. след една пълна година на живот в условията на ограничителни мерки заради COVID-19 в 27-те държави членки на ЕС.
13.05.2021, 16:09 часа
252 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha