6 невероятни ползи от черния чай

6 невероятни ползи от черния чай Черният чай всъщност не е черен. В Китай той се нарича "червен чай" поради цвета си. И ежедневното му пиене може да има много ползи за здравето. Някои хора дори го използват като алтернатива на кафето поради съпоставимото му съдържание на кофеин. Но може да има и някои рискове, ако прекалявате с него. Ето 6 ефекта от пиенето на черен чай всеки ден:
 
1. Може да намали кръвното ви налягане
Смята се, че 26% от населението на света има високо кръвно налягане и това може да доведе до някои сериозни проблеми. Въпреки че ефектът може да е малък, проучванията показват, че редовното пиене на черен чай може да помогне да се намали това.

2. Може да понижи холестерола ви
Един на всеки трима възрастни има висок холестерол. Мъжете обикновено са изложени на по-висок риск от жените. Изследователи са открили, че редовното пиене на черен чай може значително да понижи нивата на лошия холестерол.

3. Може да предотврати появата на кариеси
Чаят има няколко ползи за цялостното здраве на устната кухина. По-специално черният чай съдържа съединения, които убиват бактериите, отговорни за причиняването на кариеси.

4. Може да помогне за предотвратяването на диабет
Около 422 милиона души страдат от диабет. Тип 2 представлява около 90-95% от всички диагностицирани случаи, но е установено, че консумацията на черен чай може да намали количеството захар в кръвта и следователно да намали шансовете за развитие на това заболяване.

5. Може да ви причини главоболие
Пиенето на големи количества черен чай всеки ден може да доведе до странични ефекти. Някои от тях са главоболие, мигрена и нервност. Всичко това се дължи на високото съдържание на кофеин.

6. Може също така да причини безпокойство и безсъние
Въпреки че може да ви даде тласък на енергия, прекомерното консумиране на кофеин от черен чай може да допринесе за повишаване на нивата на тревожност и стрес. Това може също да наруши цикъла на съня ви и да ви причини безсъние.


 
06.06.2021, 09:24 часа
746 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha