Тревожност и паник атаки - 4 начина да се справим с тях

Тревожност и паник атаки - 4 начина да се справим с тях Тревожна си откакто се помниш? Винаги си била от хората, които се притесняват и премислят всичко? След всяко взето решение в главата ти се въртят какви ли не ужасяващи сценарии? Притесняваш се повече от нормалното за себе си или пък за близките си? Все се чудиш дали си постъпила правилно?
Ако се припознаваш в един от горните сценарии или пък имаш своя версия на тревоги, то е много вероятно да се бориш с бича на нашето време - тревожността и паник атаките. Защото за тях не са абонирани само свръхемоционалните или "лабилни" хора. Тревожността и паник атаките могат да пристигнат в живота на всеки един, независимо за колко силни и безстрашни се мислим.
Психиката и емоциите ни са неща, които можем да контролираме като с магическа пръчка. Особено в плашещите и несигурни времена, в които живеем днес. Условията на глобална пандемия безспорно изостриха проявата на подобни състояния. Несигурността в здравната, а и във финансовата сфера, разклати нервите на мнозина, а израз на тази несигурност е именно тревогата.
Много хора се борят с паник атаките и тревожността отдавна, но има мнозина, които се сблъскаха с този проблем за първи път сега, по време на изолацията. Първата проява на паник атака може да бъде ужасно плашеща и допълнително да задълбочи проблемното емоционално състояние на човек. Тъй като често проявленията на паник атаката са неприятни физически симптоми като задух, сърцебиене, учестен пулс, замайване, гадене, преживяването се превръща в изключително травмиращо. Особено ако до момента е било непознато.
Умирам ли? Болен ли съм? Какво ми има? Полудявам ли? Защо просто не мога да се стегна? Защо не мога да се успокоя? - тези и още подобни въпроси си е задавал поне веднъж всеки, който страда от тревожност и паник атаки.
Важното е да разберем, че нещата, които изпитваме са нормални. Ние сме добре. На 100%. Няма да умрем от тревожност или паник атака. Да, неприятни са, но това не значи, че трябва да страдаме тихо или панически да търсим начин да избягаме. Ако цял ден ви се иска просто да лежите на дивана и да гледате сериал - направете го. Ако искате да потичате навън - направете го. Ако искате да си хапнете парче торта, а след това да се отдадете на дълъг и напоителен рев - направете и това.
Тревожността и паник атаките не са присъда. Те могат да се контролират, с тях можем да се справим. И то с помощта на няколко лесни трика!
Вижте ги тук:
1. Мисли за тях като за настинка - ако има дни, в които просто не можеш да прогониш натрапчивите и тревожни мисли, просто мисли за тях като за физическо заболяване. Представи си, че вместо паник атака си настинала или си хванала вирус. Хората често неглижират психическото здраве и смятат, че фразата "Стегни се" или "Спри да се притесняваш" ще помогне. Това поражда чувство за вина в човека, който е тревожен, без значение, че това, което изпитва са симптоми на реално заболяване, макар и психическо. Това не го прави измислено. Ето защо трябва да си представяш, че тревожността и паник атаките са настинка, например. Ако кихаше постоянно и те болеше гърлото нямаше да се самообвнияваш и да се чудиш защо се чувстваш така. Не. Щеше да си останеш вкъщи, да пиеш чайове и да се поглезиш, нали така? Постъпвай с такав агрижа към себе си и когато се чувстваш тревожна.
2. Разсейване, разсейване, разсейване - понякога най-добрата защита срещу тревожност и паник атаки е добрият стар трик с отвличането на внимание. Колкото и изкушаващо да е просто да потънеш в мислите си и ужасите, които се въртят в главата си, е много по-добре да намериш начин да се разсееш и да се отпуснеш. Е, ясно е, че е по-лесно да се каже, отколкото да се направи, но само ти знаеш най-добре кое работи за теб - епизод от любим сериал, няколко страници от увлекателна книга, да изчистиш кухнята или пък да скролваш из Инстаграм. Няма значение какво е самото занимание - важното е да отвлече вниманието ти от неприятните чувства.
3. Поговори с някого - не е лесно да се осмелиш да говориш за психическото си здраве и този тип проблеми, но със сигурност и не е нещо срамно, което трябва да се крие. Ще се изненадаш колко много хора всъщност имат подобни проблеми. Обади се на приятел, говори с най-близките си. Сподели им, че днес не ти е ден, кажи какво ти тежи или притеснява. Това моментално ще вдигне поне един тон товар от плещите ти. Гарантирано. Изговарянето на този ти проблеми има силата да ги направи далеч по-малки и незначителни, отколкото са в твоята глава.
4. Дай си позволение да го караш по-лежерно - да, този съвет е много прост, но всъщност е и много важен. Когато се чувстваш тревожна, е важно да можеш да отпускаш напрежението и да не се товариш с допълнителни очаквания за това колко трябва да си продуктивна точно в момента, какво пропускаш и какво още трябва да свършиш. Няма нищо лошо в това да го караш по-лежерно. Старай се да си услесняваш живота. Грижи се за себе си така, както би се грижила за близък човек, който има нужда от помощ. Заслужаваш го!
 
08.06.2021, 14:29 часа
923 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha