Иван Костов за санкциите на САЩ: Защо БНБ бездейства и кой предупреди Пеевски?

Иван Костов за санкциите на САЩ: Защо БНБ бездейства и кой предупреди Пеевски? В коментар на санкциите по закона "Магнитски", наложени от САЩ на Делян Пеевски, Васил Божков, Илко Желязков и още физически и юридически лица в България, бившият премиер Иван Костов коментира, че принципната цел на тези мерки е унищожаването на корпуционните мрежи на нарушителите на човешки права чрез прекъсване на операциите им в щатски долари и активи в САЩ, независимо от причинените съпътстващи щети на икономиката и бизнеса.
"Смисълът на санкциите е да се спре кръвоносната система, т.е. паричните операции на корупционните мрежи. Това не е ядрен взрив, това е изсушаване на тези мрежи, за да не могат да функционират", коментира Костов в четвъртък пред БНР.
Той постави въпрос пред Управителния съвет на БНБ как защитава българските банки от риск да не попаднат под санкции.
Ако продължават да обслужват левовите сметки на санкционираните лица, самите банки ще подлежат на санкции от страна на САЩ, отбеляза Костов и допълни, че в такъв случай БНБ не пази интересите на вложителите в банките.
Според него БНБ трябва да излезе с документ, с който да предупреди банките за рисковете, които поемат и да изиска от тях планове как управляват тези рискове.
"Дават ли си сметка, че те не пазят интересите на вложителите в рискови банки? Изпълнява ли си (БНБ) дълга пред обществото, или пак ще стане като с КТБ", запита риторично Костов.
Според него банките трябва да бъдат предупредени за рисковете, които поемат, защото има банки, които са дали кредити, държат авоари на санкционираните лица:
"Ако БНБ не направи това, ги лишава от основание те да предприемат мерките, които трябва да бъдат осъществени, за да бъдат защитени банките и техните вложители, което е по-важно".
Ако не направи това, БНБ ги лишава от основание да предприемат мерките, които са необходими, изтъкна Иван Костов.
Той коментира, че не може да си обясни защо БНБ не прави това. Имал едно обяснение, което се надява да не е вярно и не го сподели публично.

Кой предупреди Пеевски
Иван Костов зададе още един въпрос, който според него "никой не се осмелява" да постави:
"Администрацията на президента Байдън дължи отговор как, кога и от кого е бил предупреден Пеевски, за да се опита да прикрие собствеността си с фалшиви продажби на свои активи и участия. Всички видяхме, че той изпълни множество маневри, за да изчезне от собствеността на много фирми. Знаеше ли някой в България, че точно той ще бъде санкциониран? Откъде е разбрал? Това е съществен въпрос. От този въпрос зависи ефикасността на санкциите - могат ли да постигнат целите си, ако предварително са били предупредени някои от тези, срещу които са насочени".

Няма "черни списъци", а управление на криза
Помолен да коментира мненията на юристи и конституционалисти, че изготвяните от правителство т.нар. "черни списъци" на лица и фирми, свързани със санкционираните, са на ръба на закона и в нарушение на конституцията, Иван Костов заяви:
"Това не са черни списъци. Това са списъци, дадени на държавните фирми, за да се предпазят при участие в операции със санкционираните лица. Правителството ги предупреждава, че това означава да поемат голям риск. Това не са черни списъци, това е управление на криза, така че да не достигне до държавните активи и държавните предприятия."
Според него правителството взема тези мерки, очаквайки да се разгърне целият капацитет на санкциите.

Наглост е да се говори за реваншизъм
По повод критиките към служебния кабинет за кадровите смени и обвиненията в реваншизъм, Иван Костов изрази удивление, че "тези реакции идват от хора, за които се предполага, че знаят как се носи публична отговорност".
Публичната отговорност е за целия екип, за всички негови действия, уточни той. Логиката на смените Костов обясни така:
"Ако министър -председателят няма доверие на човек от екипа на ключово място, той не може да го остави на мястото му, защото той не може да носи своята отговорност".
Ако някой има различно мнение, ако по друг начин вижда нещата, сам трябва да си отиде, смята той.
Иван Костов подчерта, че кризата с коронавируса не е била управлявана добре, което е причина за многото жертви, затова изказа несъгласие с твърденията, че действията на служебния министър на здравеопазването Стойчо Кацаров са реваншистки.
"Сега, когато чувам, че антикризисната здравна политика е била успешна, ще напомня един ужасяващ факт: България е втора след Перу по загуба на население вследствие на извънредно повишена смъртност в този период. Не казвам, че тези хора, които са били начело, не са дали всичко от себе си. Но техните възможности са били малко по-големи от тези на Перу и по-малки в сравнение с останалите. Наглост е, безобразие е пред хората, които загубиха близките си и тези, които са инвалидизирани, да се твърди, че си управлявал най-добре кризата", коментира Иван Костов.
10.06.2021, 15:48 часа
1590 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha