Гръцки съд реши: 10 години затвор за 4-ма афганистанци, опожарили лагер на остров Лесбос

Гръцки съд реши: 10 години затвор за 4-ма афганистанци, опожарили лагер на остров Лесбос Гръцки съд осъди на десет години затвор 4-ма млади афганистанци - кандидати за убежище, за пожарите, унищожили лагера Мория на остров Лесбос през септември 2020 г., който тогава бе най-големият лагер за мигранти в Европа.
Адвокатите на защитата заявиха, че съдът на остров Хиос е признал 4-мата за виновни за умишлен пожар. Юристите заявиха, че веднага ще обжалват присъдата.
В лагера Мория, създаден през 2013 г. в пика на мигрантската криза, живееха над 10 000 мигранти преди той да бъде унищожен напълно в резултат на два пожара на 8 и 9 септември 2020 г., при които нямаше жертви.
Други 2-ма афганистанци, непълнолетни по онова време, бяха осъдени през март на пет години затвор от съд на остров Лесбос, който ги призна за виновни за това, че са участвали в палежа.
Адвокатите на афганистанците заявиха, че подсъдимите не са получили право на справедлив процес. Те твърдят, че 3-ма от подсъдимите са имали документи, доказващи, че са били на възраст под 18 години в момента на арестуването им, но не са били признати за непълнолетни от гръцката държава.
Процесът се основаваше в голяма степен на свидетелство на друг афганистанец, кандидат за убежище, който бе идентифицирал 6-мата като извършители на палежите.
Този ключов свидетел не присъстваше в съдебната зала в петък, както и по време на процеса срещу 2-мата непълнолетни афганистанци на остров Лесбос през март, тъй като не е могъл да бъде локализиран, според защитата.
Обвиняемите твърдяха, че са били взети на прицел от този свидетел, принадлежащ към етническата група пущун и практикуващ сутински ислям, тъй като те принадлежали към хазара - шиитско малцинство, често преследвано в Афганистан.
Другите свидетели на обвинението бяха полицаи, пожарникари, представители на Европейската служба за подкрепа в областта на убежището и на неправителствени организации, работещи в лагера.
 
13.06.2021, 10:30 часа
498 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha