Бойко Рашков: Иван Гешев е направил незаконни спецотдели в прокуратурата

Бойко Рашков: Иван Гешев е направил незаконни спецотдели в прокуратурата Главният прокурор Иван Гешев е структурирал незаконни спецзвена в Софийската градска прокуратура, работещи паралелно без правила със спецобвинението. Там принципът за случайно разпределение на делата не съществува, обяви от парламентарната трибуна служебният МВР шеф Бойко Рашков при изслушването си от депутатите.
"Гешев заобикаля нормата за случайно разпределение на делата чрез тайни правила. Преписпите и делата се възлагат на определени прокурори, субективно определени. Правилно се посочва от парламента и че там са назначени осем прокурори, командировани, а не са минали през конкурсното начало", разкри МВР шефът. Рашков нарече това доста разпространена практика, а по думите му те са лесно манипулируеми. "От тях се искат конкретни действия от Гешев", убеден е той. 
Това е директно нарушаване на принципите на съдебната власт, отсече Рашков. 
Какво значи на някой да му се даде с резолюция едно дело или преписка. Какво се цели? Тези прокурори не знаят дали ще останат на работа в СГП, ако не се харесат на ръководството. Целта вече се знае, заяви Рашков. 
"В СГП Гешев си е създал отделни специализирани отдели. На какъв правен принцип е направено това, не мога да кажа и не мога да обясня. Но те съществуват. Има някакъв принцип, измислен от тях за дела с особен обществен интерес, а кое дело е такова, решава един ръководител прокурор. Има дела, образувани и срещу мен - едно, две, да има, също и срещу някои от моите заместници няколко, точно в този отдел. 
Липсват каквито и да е критерии, въз основа на които да се разпределят делата, въпреки че те се занимават преимуществено с корупционни дела. Защо е това дублиране със спецпрокуратурата тогава?", каза той. 
Единственият извод е, че Гешев е превишил властта и правата си, убеден е служебният министър. 
Той обяви още, че текат активни действия за предишните управляващи. 
"Дали ще доведат до задържане под стража, не знам, но е възможно при следствени действия. Когато става въпрос за милиарди левове, е да се пристъпи, логично, към най-сериозната мярка за неотклонение. Надявам се НСлС да си свърши работата", добави Рашков. 
8.6 млрд. лева се твърди, че е сумата, раздадена на близки до обкръжението на властта фирми, припомни Рашков. 
23.07.2021, 12:09 часа
505 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha