Читалището в Пудрия отпразнува своя 100-годишен юбилей /снимки/

Читалището в Пудрия отпразнува своя 100-годишен юбилей /снимки/ С двучасов концерт читалище "Просвета 1921" в криводолското село Пудрия отпразнува по достоен начин своя 100-годишен юбилей, научи агенция BulNews.
Кметът на Криводол Христо Доков и на Пудрия Цветан Андров откриха паметна плоча на краеведа и учителя Иван Митев, написал историята на селото. На нея бяха поднесени венци и цветя от местни жители.
След това на красиво украсената сцена на площада започна спектакълът, посветен на забележителната годишнина. С възстановка бе припомнено началото на културната институция, поставено от учителите Крум и Иван Димови и свещеникът Иван Пищиков. 
Стефания Калинова изпълни стихотворението "Пудрия родна", а председателят му Нина Райкова и секретарят Димитрина Ангелова представиха гостите и получените поздравителни адреси. Народният представител Красен Кръстев поздрави домакините и им пожела да пазят традициите на ботунския край. Стихове, песни, модерни и народни танци представиха домакините от читалище "Просвета" и детска градина "Калина Малина" и гостите от Краводер, Галатин, Добруша, Баурене и Челопек, както и Христина Кръстева, Боян Илиев и Антъни Георгиев от читалище "Н.Й.Вапцаров" в Криводол. Десетки се хванаха на хорото, чието начало поставиха младите танцьори от Галатин. Кулминация на празника бе празничната торта под звуците на "На многая лета" и заря в лятното небе.
Стотици жители на Пудрия уважиха празника и дълго ще помнят хубавия концерт. Те са убедени, че думите "докато духът ни е буден и ни води светлината на предците, сме длъжни да поддържаме огнището, запалено преди 100 години" са завет, които поколения самодейци си предават и читалищната дейност в Пудрия никога няма да спре, а читалището ще пребъде. 
22.08.2021, 13:01 часа
1010 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha