Ето 10 начина да предпазите зъбите си от петна

Ето 10 начина да предпазите зъбите си от петна Белите зъби са мечта за мнозина. Запазването на снежнобялата белота на зъбите обаче е наистина трудна задача, особено ако пушите, пиете кафе, чай, вино, газирани напитки, консумирате оцет, соев сос, шоколад, доматен сос, червени плодове, боровинки, касис, червено цвекло. Всички тези и много други храни предизвикват поява на петна по зъбите, оцветявания, наслагвания, които са упорити за премахване.
Какво можете да направите, за да намалите появата на петна по зъбите?

1. Четкайте редовно
Не пропускайте четкането на зъбите два пъти на ден сутрин и вечер. Ако имате възможност, правете го и следобед след като сте се хранили. Важно е обаче да мине поне час след хранене, защото миенето на зъбите веднага след хранене може да ги увреди.

2. Ползвайте зъбен конец всеки ден
Зъбният конец ще ви помогне не само да намалите петната по зъбите, но и да ги предпазите от кариес. Остатъците от храна, които остават в междузъбното пространство, са предпоставка за гниещи процеси в емайла на зъбите и неговото предразположение към кариес.

3. Избягвайте пушенето
Тютюнопушенето е един от най-големите врагове на белите зъби. Никотинът и катраните в цигарения дим оставят тъмни петна по зъбите, които са упорити, трудно се повлияват от методите за почистване.

4. Избягвайте храни, оставящи петна по зъбите
Трудно е да се откажете от любимите си лакомства. Много храни оставят петна по зъбите или ги оцветяват. Можете обаче да опитате да ги ограничите или да ги похапвате по-рядко с малки количества.

5. Яжте хрупкави плодове и зеленчуци
Хрупкавите плодове и зеленчуци, като ябълки, моркови, целина, чушки, краставици и много други, имат свойството да почистват по натурален начин полепналите петна по зъбите. Хрупайте ги колкото се може по-често за здрави и бели зъби.

6. Пийте много вода
Добрата хидратация е важна за целия организъм. Важна е и за зъбите. Ако пиете достатъчно вода, тя ще допринесе за отмиването на хранителните остатъци, които потенциално могат да оставят петна по зъбите.

7. Използвайте сламка
Ако пиете напитки, които оцветяват зъбите, можете да опитате да ги консумирате със сламка. Така ще избегнете директния им досег със зъбния емайл.

8. Ограничете консумацията на киселинни храни
Киселинните храни и напитки увреждат емайла и го отслабват. Те създават условия за оставяне на петна по зъбите, както и за по-голямата им податливост на увреждане, кариес, възпаления на венците. Киселинните храни предизвикват и пожълтяване на зъбите, което се повлиява трудно.

9. Четкайте със сода за хляб
Содата за хляб е натурално средство за избелване на зъбите. Тя присъства в много пасти и води за уста заради избелващите си свойства. Четкайте зъбите с малко сода, добавена към пастата за зъби или директно върху четката. Не го правете всеки ден, за да не увредите емайла.

10. Дъвчете дъвки без захар
Ако не можете да се откажете напълно от дъвката, постарайте се поне да е без захар. Добавените захари в храната повишават киселинността в устната кухина и тялото, като създават предпоставки за оцветяване, пожълтяване на зъбите, поява на възпаления в тъканите. Дъвката ще ви помогне и да се отървете от остатъците от храна след хранене.

 
17.09.2021, 11:49 часа
353 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha