Планината е прекрасна през есента

Планината е прекрасна през есента Есента е чудесен сезон, през който човек може да се наслади на красотата и възстановителната сила на планината. Това е онова време от годината, когато природата е наситена с багри, миризми и вкусове, които зареждат с нови сили и положителни емоции.
Банско е обичан български курорт от родни и чужди туристи, който в последните години предлага целогодишно възможност за отдих, спорт, културен и кулинарен туризъм. Красотата на Пирин планина е уникална в златната есен. В този период почиващите могат да се отдадат на конна езда, планинско колоездене, риболов, планински преходи, обиколка на историческите забележителности и още много приятни активности.
Банскалии са гостоприемни и весели хора, които съхраняват традициите, но са и отворени за съвременните изисквания и технологии, които превръщат курорът в лидер на предлаганите туристически услуги у нас. Забавленията, които eсента в Банско предоставя не отстъпват на зимните възможности, което е предпоставка времето от септември до Коледа да бъде харесван период от почитателите на планината.
По всяко време на годината може да намерите очарование на почивката в Банско, но местните са избрали точно през есента да отбелязват празника на града. Той се чества на 5 октомври и от началото на десетия месец на годината започват тържествата във възрожденското градче.
Датата не е избрана случайно, а е свързана с Освобождението на Банско от османско владичество. Празникът винаги е съпътстван от много събития с богата културна програма.
Възрожденското градче е разположено в най-красивият район на планината Пирин, част от Разложката котловина и от Дъбрашкия дял на Родопите, както и до живописния пролом на Места - Момина клисура. Съвкупността от природни дадености са притегателна сила за туристите. От Банско тръгват пешеходни маршрути към природните забележителности в Природен парк “Пирин”.
Тук е вторият по височина връх в България - връх Вихрен, както и не не по-малко красивите Тодорка и Муратов връх. В този район се намират също и уникалната Байкушева мура, местността Драгостинов чарк, Бъндеришките езера, седловината Кончето и много други. Съвсем близо до Банско е разположен Паркът на танцуващите мечки край Белица.
В Банско и околностите може да се разгледат редица музеи и места, които са свързани с български бележити личности. Това са домовете на Никола Вапцаров и на Неофит Рилски, както Валяновата и Радоновата къщи. Сред интересните музейни експозиции са Постоянната изложба на балканската художествена школа, Домът на изкуствата, Мемориалът на Паисий Хилендарски, Историко-етнографската експозиция Добринище и др. На малко повече от час път от курорта е разположен и Рилският манастир.
За да се чувствате уютно и приятно насладете се на възможностите за релакс в петзвездния апартхотел Лъки Банско Спа & Релакс.
По време на престоя си там може да планирате разнообразни преходи и спортни активности в околността. Нуждаете ли се от пълноценен отдих далече от стреса и напрежението в големия град, възползвайте се от модерния СПА център в комплекса.
На разположение на гостите на хотела са закрити и външни басейни, солна стая, парна баня, джакузи, турска баня и куп още възстановителни и лечебни водни процедури. В центъра работят доказани професионалисти, а при всички терапии се използват висококачествени екологично чисти продукти. Комплексът предлага няколкодневни курсове за детоксикация и отслабване, по йога и аюрведа, както и разкрасителни и подмладяващи процедури сред възстановителната атмосфера на планината.
В Банско няма как да скучаете. Есента в планината е прекрасно време за релакс. А и градът е любимо място за провеждане на редица международни форуми, музикални и културни събития. Почти по всяко време на годината има организирани мероприятия, които събират феновете на киното, на джаза и класическата музика, на българския фолклор и народни танци и др.
Дори само да се отдадете на вкусните предизвикателства, дело на местните майстори на български традиционни ястия, ще се заредите с положителни емоции.   
Снимки: Лъки Банско
22.09.2021, 08:50 часа
2678 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha