Започва театралният фестивал във Враца

Започва театралният фестивал във Враца Националният фестивал на малките театрални форми ще се проведе от 1 до 7 октомври във Враца. Заради пандемията миналата година събитието не бе проведено, а закъснялото финансиране отложи традиционното му провеждане от месец май за сега.
Включените фестивални постановки ще могат да се гледат само от ваксинирани или преболедували коронавирус през последните 6 месеца зрители.
„Спазили сме всички разпоредби на здравното министерство", съобщи директорът на театъра Анастас Попдимитров.
Актьорите, които ще се качат на сцената се изследват през няколко дни, за да може всички да са спокойни, а в самата зала публиката ще сяда през 2 места. Заради пандемията тази година няма да има постановки от чужбина.
Бюджетът на фестивала е 55 000 лв., като 30 000 от тях са спечелени от Министерството на културата, 10 000 са от Община Враца, а останалите средства са на театъра.
Това е 31-то издание на фестивала. Врачанският театър се включва с премиери - „Гостилничарката“ и „20 хиляди страници“. Селекционер на постановките е известният театровед Никола Вандов.
Наградният фонд е 3000 лв. Жури с председател Копринка Червенкова и членове Стефан Янков и Явор Койнаков, ще оценят и наградят най-хубавите постановки.
„Спектаклите са хубави, а акцентът е българската драматургия. Човек може да живее и без театър, но убеден съм театърът и книгите го правят по-смислен, пъстър и интересен, обогатяват ни“, категоричен е селекционерът.
„Борим се театърът да се развива, да е онова изкуство, за което сме учили някога. Опитваме се да намерим и пътят към младите зрители“, допълни Анастас Попдимитров.
В момента се прави летопис на Врачанския театър, който се очаква да бъде готов за 85-годишнината на културната институция през 2023 г.
29.09.2021, 16:56 часа
812 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha