Враца отново става театрална столица на България

Враца отново става театрална столица на България На 16-ти май 2023 г. във Враца се открива 33-тия Национален фестивал на малките театрални форми, съобщи директорът на Врачанския театър Анастас Попдимитров.
Това е най-стария фестивал в България и един от най-старите в Европа, уточни той.
Успоредно с него, за 11-ти път се провежда и Международния фестивал  NEW EUROPEAN THEATRE ACTION – NETA.
Финансиране за провеждането на двата фестивала е осигурено от Министерството на културата в размер на 37 800 лева, както и от няколко фирми. „Тази година, необяснимо защо, Община Враца отказа да подпомогне финансово фестивалите”, сподели още Попдимитров. В рамките на фестивала ще бъде представена и Летописна книга на Врачанския театър.
Общо 12 пиеси ще могат да видят за седмица любителите на театъра. Селекционер на тазгодишния фест е младата Теодора Захариева. Според нея, тази година на фокус са млади актьори, интересни пърформанси и безкомпромисно качеството на постановките.
Награди са предвидени за най-добър актьор и актриса, за режисьорска постановка, за сценография. Композиторът Стефан Драгостинов отново ще връчи наградата на „Драгостин мюзик” за най-музикален актьор.
Председател на журито на Националния фестивал на малките театрални форми е Ина Шкарова и членове – Асен Константинов и доц.Светлана Байчинска.
В състава на журито на NETA влизат Драган Яковлевич и Юрий Юшкевич.
Фестивалите приключват на 21-ви май /неделя/ с пиесата на Самюел Бекет „О, щастливи дни”  на Театрална работилница „Сфумато”. Същата вечер ще бъдат връчени и наградите.
15.05.2023, 20:09 часа
655 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha