ЦИК разясни как ще гласуваме на вота 2 в 1, ето за какво да внимават избирателите

ЦИК разясни как ще гласуваме на вота 2 в 1, ето за какво да внимават избирателите ЦИК даде разяснения как ще гласуваме на изборите 2 в 1. Демонстрацията беше направена от говорителя на Централната избирателна комисия Росица Матева.
Тя посочи, че избирателят трябва да прецени внимателно дали ще гласува за двата типа избори - за президентска двойка и парламентарни избори, или само в едното.
"Най-добрият вариант е да гласуват и за двете", посочи тя.
На екрана ще има три опции - най-отгоре ще пише "Избори за президент и вицепрезидент и народни представители", втората опция е само "Президент и вицепрезидент", а третата - само за народни представители.
След като избирателят посочи за кого гласува, ще се стигне до екран "Преглед", който е за потвърждение. На този етап може да се върне и да промени избора, да направи преглед и след това да потвърди окончателно своя избор.
От ЦИК показаха и бюлетините за двата типа избори. Има различен цвят на защитата бюлетината отзад, за да може след като се сгъне да стане ясно в коя урна трябва да пусне бюлетината за съответния тип избор.
ЦИК обсъжда разписките от машините да се пускат в една кутия, но все още е въпрос на уточняване. 
Няма окончателно решение и за общия брой на секциите, които ще са с машини. В страната са около 9400, в 2119 ще се поставя и второ устройство. В секциите в чужбина все още не е ясна бройка броя машини и секциите, които ще са оборудвани с такива.
14.10.2021, 14:29 часа
778 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha