Арестуваха 15 тайни агенти на "Мосад" в Турция

Арестуваха 15 тайни агенти на "Мосад" в Турция Турция е арестувала 15 заподозрени, за които се твърди, че са работили за израелската специална служба "Мосад" на нейна територия, съобщи турският ежедневник "Сабах".
Според информацията заподозрените са били арестувани преди месец и са предоставяли на "Мосад" информация за турски граждани и чуждестранни студенти, които учат в страната.
Заподозрените са предоставяли информация за студенти, които потенциално ще работят във военнопромишления комплекс.
Проправителственият ежедневник отбеляза също, че операцията по арестуване на заподозрените, които според него са араби, е проведена от турската Национална разузнавателна организация след едногодишна контраразузнавателна операция.
Очаква се да бъдат повдигнати обвинения срещу заподозрените, за които се съобщава, че са били разделени в пет килии, всяка от които се състои от по три члена.
"Дейли Сабах" уточнява още, че те са действали в четири турски вилаета и всички са били арестувани по време на операция на Националната разузнавателна организация сутринта на 7 октомври.
Заподозрените са били наблюдавани "около година, използвайки технически и човешки разузнавателни методи", през което време те са се занимавали с шпионаж, фокусиран върху палестинците в Турция, добавя вестникът.
"Беше разбрано, че шпионската мрежа, която беше вербувана с пари, сподели информацията, до която е достигнала, с "Мосад" за десетки хиляди долари и евро", разкрива още "Сабах". 
Радикалната ислямистка палестинска групировка "Хамас" има команден щаб в Турция.
Отношенията на Анкара с Йерусалим бяха нестабилни през последните години. Турският президент Реджеп Тайип Ердоган многократно се опитваше да се позиционира като защитник на палестинците в региона и предприе ожесточени атаки срещу поведението на Израел по време на периоди на въоръжен конфликт.
21.10.2021, 14:49 часа
270 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha