Разгеле! Корнелия Нинова подава оставка

Разгеле! Корнелия Нинова подава оставка Корнелия Нинова подава оставка като председател на БСП. Това съобщи самата тя на пресконференция във вторник. Причината за решението ѝ е резултатът на столетницата от вота в неделя, който Нинова определи като „катастрофален”. 
„Поемам цялата отговорност, не обвинявам никого. Вината е само моя и тя е, че мълчах. Поемам я и подавам оставка като председател на Българската социалистическа партия”, обяви Нинова.
Причините за случилото се с БСП Нинова коментира, че са заровени дълбоко и назад във времето. „Всичко започна с реформата в партията. Въвеждането на три мандата, ограничения за народни представители - лиши някои другари от възможността да бъдат доживотни депутати и създаде ядро от вътрешна опозиция”, каза тя.
„Въвеждането на пряк избор на председател, даването на най-демократичното право в политиката на народа да решава, на членовете на БСП да си избират председател - отне от задкулисието в БСП възможността да слага сламен председател и да смята, че той ще им изпълнява поръчките. Появи се второ ядро на вътрешната опозиция”, добави Нинова.
През годините според нея у хората оставало впечатлението, че в БСП се карат помежду си. „Мълчейки, смятайки, че като не отговарям - ще създам образ на единство, не обясних, че става въпрос за борба със задкулисието в БСП. За борба със зависимостите и за желанието ми да изчистя БСП от тези зависимости. Тази опозиция през тези години се отглеждаше от Бойко Борисов”, уточни Нинова.
По думите на Нинова машинният вот е затруднил избирателите на БСП, особено по-възрастните от тях. „Разбира се, че и COVID кризата се отрази и много хора се уплашиха да отидат да гласуват”, заключи председателят на столетницата. 
„Новата президентска партия „Продължаваме Промяната”, които поздравяваме за успеха, отне по изчисления на социолози и политолози между 10 и 15% от БСП”, каза още Нинова.
За резултата от изборите имало и субективни причини. Нинова обаче е категорична, че поема отговорността изцяло. „От вчера една група в БСП ми иска оставката. Тя не ме впечатлява - това са хора, които от пет години го правят. Така наречената вътрешна опозиция...”, каза тя. И допълни, че членове, симпатизанти и подкрепящи партията пък не искали тя да се оттегли. 
Като „абсолютна изненада” Нинова определи факта, че оставката ѝ иска служебният кабинет, чрез говорителя си Антон Кутев. „Абсолютна изненада е и, че Инициативният комитет на президента Румен Радев и на вицепрезидента Илияна Йотова ми искат оставката”, допълни тя, като им предложи да не се занимават с партийно строителство. 
16.11.2021, 12:48 часа
1467 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha