Украйна обмисля въвеждане на извънредно положение заради мигрантите

Украйна обмисля въвеждане на извънредно положение заради мигрантите Върховната рада на Украйна трябва да има готовност да обяви извънредно положение в граничните области на страната заради мигрантската криза. Такъв призив отправи министърът на вътрешните работи Денис Монастирски в днешната си реч пред парламента.
Той уточни, че за момента ситуацията на украинско-беларуската граница е стабилна и такава необходимост не съществува.
„Нашата задача е да спрем евентуалния поток от мигранти и да не ги допуснем на територията на Украйна”, каза министърът.
Експертите от вътрешното министерство са определили 10 уязвими участъка по границата с Беларус с обща дължина от 270 км и сега се извършват дейности по нейното укрепване.
Монастирски обвини Русия за възникналата ситуация, като заяви, че „целият свят разбра, че кризата е изкуствено създадена и се ръководи от специалните служби от Русия”, а по-нататък всичко зависи от реакциите на международната общност.
В сряда националната полиция на Украйна съобщи, че части за бързо реагиране на националната гвардия са изпратени на западната граница, за да подсилят защитата ѝ. Анонсирани бяха и мащабни учения близо до граничещата с Беларус територия, в които участват всички силови структури, силите на териториалната отбрана и обществени формирования.
Преди седмица вътрешният министър съобщи, че границата на Украйна с Беларус ще бъде защитавана допълнително от 8 500 военнослужещи от граничната служба, националната гвардия и полицията. Ще бъдат предоставени и 15 хеликоптера, които да помагат да се предотврати проникването на мигранти на украинска територия.
19.11.2021, 14:58 часа
430 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha