Раждаемостта в Китай на най-ниско равнище от четири десетилетия

Раждаемостта в Китай на най-ниско равнище от четири десетилетия Раждаемостта в Китай е намаляла до най-ниското си равнище от повече от четири десетилетия, предаде ДПА.
Статистическата служба на азиатската страна съобщи, че 18-процентовият спад при ражданията през 2020 година (до 12 милиона новородени) се дължи частично и на пандемията от коронавируса.
Експертите обаче от дълго време изтъкват като причини за ниската раждаемост високите цени на жилищата, образованието и здравеопазването в Китай, както и все по-малкото желание за сключване на брак.
Раждаемостта в страната с най-многобройно население в света за първи път се е понижила до едноцифрено число - 8.52 новородени на 1000 души, което е най-ниското равнище от 1978 година.
Заради спада в раждаемостта и стабилния брой смъртни случаи страната според експерти се насочва към нулев прираст на населението, като се очаква то да намалее допълнително през идните години.
Застаряването на населението също напредва неочаквано бързо. Все по-малко работещи китайци във втората по големина икономика в света трябва да се грижат за все повече възрастни хора, отбелязва агенцията. 
23.11.2021, 14:29 часа
184 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha