Онколози посочиха хранителните добавки, провокиращи рак

Онколози посочиха хранителните добавки, провокиращи рак Американски онколози изброиха хранителни добавки, които значително увеличават риска от рак.
Проучването по тази тема е публикувано в списанието на Националния институт по онкологичните заболявания.
Специалисти от Центъра за изследване на рака на Фред Хътчинсън в Сиатъл проведоха експеримент, в който участваха над 35 хиляди души. Учените искаха да идентифицират ролята на хранителните добавки в превенцията на рака.
Участниците в проучването бяха помолени да приемат витамин Е и селен. Учените регистрираха внезапно увеличение на онкологичните заболявания.
Оказва се, че допълнителни дози селен, заедно с витамин Е, провокират образуването на злокачествени клетки в тази част от участниците, при които нивото на този минерал е нормално или дори повишено.
Рискът от развитие на злокачествени новообразувания се увеличава с почти 91%.
Въпреки това участниците, които първоначално са имали ниски нива на селен в телата си, не са имали никакви здравословни проблеми.
"Нашето изследване показва, че както лекарствата, така и хранителните добавкитрябва да бъдат стриктно ръководени и наблюдавани от медицински специалист", каза съавторът на изследването д-р Алън Кристъл.
24.11.2021, 13:58 часа
608 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha