Експерти: Чаена лъжичка сол на ден е тих убиец

Експерти: Чаена лъжичка сол на ден е тих убиец Националната здравна служба /NHS/ посочва, че възрастен трябва да консумира не повече от шест грама сол на ден. Въпреки това лондонските експерти проведоха ново проучване и стигнаха до заключението, че това е твърде много..
Прекомерният прием на сол води до високо кръвно налягане, което от своя страна причинява други здравословни проблеми като инфаркти или инсулти.
В своето проучване те открили, че увеличаването на приема на сол с 2.5 грама на ден увеличава риска от сърдечни заболявания с 18%. Учените установили също, че ако отделянето на калий от тялото се увеличи с 1000 mg на ден, рискът от инсулт и инфаркт намалява с 18%.
Като част от проучването учените събират проби от урина от 10 000 здрави възрастни за определен период от време веднъж на ден. Според тях това е най-точният начин за измерване на приема на сол.
Изследванията потвърждават връзката между приема на сол и сърдечни заболявания, включително инфаркти и инсулти. Колкото по-малко сол консумира човек, толкова по-малък е рискът да се разболее.
Професор Греъм Макгрегър, занимаващ се със сърдечно-съдова медицина в Лондонския университет, председател на международната експертна организация "Действие против солта" и съавтор на изследването, каза, че намаляването на приема на сол е най-ефективният начин за намаляване на кръвното налягане и намаляване на риска от заболяване.
28.11.2021, 14:04 часа
442 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha