Проверката на АМ „Струма“ след трагедията: Участъкът няма Акт 16

Проверката на АМ „Струма“ след трагедията: Участъкът няма Акт 16 "Аз изисках изготвяне на доклад за състоянието на пътя на АМ „Струма“. Този доклад вече е готов. Участъкът няма Акт 16. Ние установихме, че няма Акт 16, защото не са завършени отчуждителни процедури". Това каза на брифинг министърът на регионалното развитие Виолета Комитова.
Проверката беше поискана след трагичния инцидент на 23 ноември с горящия автобус, при който загинаха 45 души и 7 бяха ранени. 
"Катастрофата се случи на път Е-79 от км 287 до км 305 (когато е строен пътят), а днес е от км 0 до км 31, в участъка между селата Даскалово и Долна Диканя. Пътната агенция тогава е възложила пътния строеж. Строител е македонска компания. Историята на този път, като одобрен технически проект и издадено разрешително за строеж, започва през 2002 г.", заяви Комитова.
По думите ѝ през 2007 г. е изготвен АКТ 15 и отсечката е открита от тогавашния премиер. 
"През 2013 г. този път няма габарити на магистрала и по проект той е с ограничение от 90 км/час. Не знам какво се случва, за да се вдигне скоростта на 120 км/ч. Не можем да твърдим, че тази скорост е причина за катастрофата, но пътят не отговаря за такава скорост", обясни Комитова.
Относно качеството на пътната настилка, регионалният министър заяви, че като грапавост тя е добра.
30.11.2021, 14:38 часа
222 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha