Обмислят строеж на мост над Дунав край Оряхово, работата по пътя Ботевград-Видин не върви

Обмислят строеж на мост над Дунав край Оряхово, работата по пътя Ботевград-Видин не върви Министърът на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов представи екипа си и 4-годишна програма за управление.
Предстои пълна ревизия на всички пътища и магистрали у нас. Ще се проверява дали и новоизградените отсечки и тези, които са в строителство, имат всички необходими документи и са законни. Ще бъдат изградени три тунела под Стара планина. Тунел "Петрохан" тепърва ще се проектира, но е напреднала процедурата за тунел "Шипка".
Във връзка с желанието на премиера за изграждане на още няколко моста на река Дунав, министър Караджов заяви, че идейните проекти са за още един мост до Русе и по едно съоръжение в районите на Силистра, Оряхово и Никопол. Обмисля се и дублиращо трасе на Аспаруховия мост, като част от АМ "Черно море".
Караджов бе категоричен, че министерството вече няма да ползва "ин хаус" поръчки и инженеринг. Строго ще се спазва Законът за обществените поръчки. С приоритет ще се работи в най-бедните региони - Северозапад, Родопи и Странджа-Сакар.
В плана влиза и основен ремонт на близо 3000 км пътища и магистрали на обща стойност 2.8 млрд. лв., които ще бъдат заложени в следващия национален бюджет. Работата по "ин хаус" и по "Хемус", и по пътя Ботевград-Видин не върви. Има опасност от разтрогване на договори, заради по-високите цени на материалите. Ще има индексация на цените, но при строги критерии, стана ясно още от думите на министър Караджов.
По негово мнение "Хемус" е заплетен казус. Незаконното строителство е само на думи, тъй като не е констатирано в акт или друг вид документи. Няколко екипа юристи проверяват как да бъде разплетен казусът, така че авансово платените суми по "ин хаус" договорите да не бъдат загубени. От друга страна да не започнат съдебни процеси и искане на неустойки.
Най-вероятно ще се търси политическа намеса за решаване на казуса. Това може да е изцяло нов закон или друг вид нормативно решение. Междувременно строителни фирми са поискали индексация на "ин хаус" договорите заради повишаващите се цени на материалите.
06.01.2022, 15:09 часа
2127 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha