8 лесни заготовки, които ще ви спасят деня

8 лесни заготовки, които ще ви спасят деня Няма нищо като да отворите хладилника и да го видите пълен с изцяло приготвени здравословни ястия и закуски готови за консумация. И това не винаги означава че ще ви струва повече пари.
Няма изненада, че доходите на семейството са решаващи за това какво ще сложи то на трапезата. Оказва се, че най-богатите 10% от населението консумират 36% повече калории спрямо най-бедните българи, става ясно от данни на НСИ. Храната на хората с по-големи финансови възможности съдържа средно по 2478 калории на ден, докато най-бедните – 10% от населението ядат по 1825 калории, 39% от които се набавят от хляб, тестени изделия и брашно. Събрали сме ви най-лесните и интересни идеи за заготовки и ястия, независимо в коя от двете категории попадате, които ще направят живота ви по-спокоен и разходите ви по ниски!

1. Нарежете плодове и зеленчуци за седмицата
Когато здравословните плодове и зеленчуци са лесни за грабване, вие и вашето семейство ще е по-вероятно да посегнете към тях. Настройте се за успех, като нарежете различни зеленчуци като моркови, броколи, лук и чушки. Ще можете да вземете няколко пръчици чушка или морков, като аперитив, или направо да са готови за приготвяне лесни ястия като ги изсипете директно в тигана или тавата. Имайте предвид обаче че някой зеленчуци и плодове не са много подходящи за това, като например картофите, ябълките и авокадото понеже потъмняват.

2. Организирайте си покупките предварително
Много важен елемент за спестяване на време, е предварителната организация и закупуването на покупките. На пръв поглед може да изглежда лесно, но ако наистина искате да го правите правилно, винаги да имате всички необходими продукти но и едновременно никога да не изхвърляте храна, то трябва наистина да се постараете. В днешно време обаче технологиите са ни улеснили по всякакви начини, например вече може да разгледате билла брошура където ще намерите страхотни намаления с които да си направите списък преди да отидете до магазина. Също така, с приложение като Kimbino можете да откривате продукти от други брошури, да сравнявате цени и да намирате най-близките магазини на картата. 

3. Гответе двойно!
Една от най-лесните идеи за приготвяне на храна на всички времена? Правете допълнително! Следващия път, когато правите любими ястия за семейството, удвоете рецептата. Изсипете половината от приготвеното в индивидуални контейнери, подходящи за хладилника и запазете за дъждовен ден. Следващия път, когато сте в затруднение за обяд, просто вземете един от подготвените си контейнери.

4. Подгответе си смутитата
Какво по-лесно от това да закусите със смути сутрин? Вземете такъв, който вече е подготвен и измерен! Напълнете малки найлонови торбички или бурканчета със замразени плодове или зеленчуци и ги дръжте във фризера през цялата седмица. На сутринта изсипете торбичката в блендера с малко бадемово мляко и става здравословна закуска за нула време.

5. Направете закуската си от предния ден
Идеите за лесно приготвяне на храна не са само за обяд или вечеря. Защо да не направите баница, кекс или палачинки още вечерта заедно с вечерята. Така или иначе ще изцапате кухнята, поне да си е заслужавало. На следващия ден просто сервирате и наливате по една чаша прясно мляко, чиста и лесна работа!

6. Мариновайте месото предварително
Ако планирате да печете на скара тази седмица, спестете си крачка и мариновайте месото или зеленчуците още след като сте ги купили, преди да ги приберете в хладилника. Когато дойде време за готвене, храната ви ще бъде сочна и перфектно подправена. Направете своя собствена марината или вземете любим дресинг за салата, за да спестите време.

7. Изпечета зеленчуците за седмицата
Супер лесно за приготвяне и може да гарни всяко ястие. След като измиете и нарежете зеленчуците си, поръсете ги с малко сол и зехтин, за да ги изпечете във фурната за седмицата. Съхранявайте ги в запечатан контейнер и ги сервирайте за лесни гарнитури на вечеря или върху ориз за бърз обяд.

8. Инвестирайте в добри контейнери
За да се вълнувате от планирането на хранене, препоръчваме да вземете някои добри контейнери. Има нещо удовлетворяващо в това да отвориш хладилника си и да видиш спретната малка купчина готови ястия. Някаква нова екипировка наистина може да ви вдъхнови — и да започнете с нов комплект с всички правилни капаци винаги е страхотно усещане. Освен че качествените продукти са приятени на усещане, повечето от тях са сертифицирани като безопастни. Внимавайте какво и от къде си купувате, понеже много пластмасови контейнери съдържат химикали които се отделят при нагряване и са опастни за здравето.
И независимо дали в крайна сметка сте си харесали някой от тези съвети или не, най-важното от всичко е здравословното ядене. По-добре да ви отнеме малко повече време, но да е наистина вкусно и полезно отколкото да си закупите някой полуфабрикат.
 
19.01.2022, 08:50 часа
1710 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha