Бойко Атанасов: По делото “Недосегаемите” Иван Гешев е извършил престъпление срещу правосъдието

Бойко Атанасов: По делото “Недосегаемите” Иван Гешев е извършил престъпление срещу правосъдието Следовател Бойко Атанасов е подал сигнал до министъра на правосъдието Надежда Йорданова относно главния прокурор Иван Гешев. За това съобщи самият той във Facebook.
Сигналът касае работата на Гешев по делото “Недосегаемите”, в което той беше трети наблюдаващ прокурор години преди да бъде издигната кандидатурата му за главен прокурор и да бъде избран за такъв.
Какви данни съдържа сигналът - по този въпрос от ФАКТИ разговаряхме с Бойко Атанасов.
“В сигнала по повод действията на Иван Гешев правя това, което мога да направя и съм правил до момента - излагам факти по отношение на работата му по делото “Недосегаемите”. Дело, по което Гешев е работил и е вкаран допълнително като прокурор от бившия заместник-градски прокурор Роман Василев. Считам, че Гешев е осуетил наказателното производство срещу три лица, срещу които е имало обвинения. Той се е спазарил, сключил е споразумение с тях, което е одобрено от съда. Впоследствие е прекратил производството по отделени материали за това, че същите не са извършили данъчно престъпление.
Става въпрос за организирана престъпна група, извършваща данъчни престъпления с користна цел. Признали са се за виновни, осъдени са за това. По отделените материали за данъчни престъпления обаче той се е отказал от преследване. Осуетил е наказателното производство и не е внесъл обвинителен акт, напротив - прекратил го е спрямо част от групата - три лица”, посочи следовател Бойко Атанасов.
“Това, което е направил, е престъпление срещу правосъдието. Не може да коментираме резултатни престъпления, защото той се е отказал да поддържа обвинение по резултатното престъпление. Това е основният момент. Имаме съучастие - квалифицирана форма на участие в организирана престъпна група, която извършва данъчни престъпления. Представил съм фактите в Министерството на правосъдието, заедно с документите в подкрепа на твърдяното от мен - че има сключено споразумение. Представил съм споразумението, представил съм постановлението за прекратяване по отделените материали за това, че лидерът на престъпната група и още две лица са признати от Гешев за невинни, въпреки че те вече са признали в съда, че участват в организирана престъпна група за извършване на данъчни престъпления”, посочи още следователят.
“Близо 10 години алармирам прокуратурата по този случай. Досега не са взели никакво отношение, никой не е гледал тези факти, въпреки че прокурор от Върховна касационна прокуратура - прокурор Несторова, е била запозната с тези неща. Прокуратурата отвътре по никакъв начин не може да противостои на подобни действия. Затова алармирам Министерството на правосъдието да разгледа очевидния факт, че е налице осуетяване на наказателно производство. Не коментирам лицата, спрямо които Гешев е прекратил производството, защото има безспорни факти, че има сключено споразумение с тях - с тези трима души, след което той се е отказал да поддържа обвинение спрямо тях”, каза още той.
“До момента нямам обратна връзка от Министерството на правосъдието. Готов съм да им окажа допълнително съдействие с допълнителни лица - свидетели очевидци, които могат да потвърдят заявеното от мен по отношение на твърдяното, както и с други факти, които за момента не мога да коментирам, предвид това, че са класифицирана информация. Има и такива факти, които могат да бъдат проверени по един или друг начин, стига някой - в конкретния случай министърът на правосъдието, да прояви инициатива. Готов съм допълнително да окажа съдействие”, завърши Бойко Атанасов, като уточни, че сигналът е подаден на 17 януари 2022 година.
19.01.2022, 18:58 часа
774 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha