Ива Митева от ИТН се устреми към Конституционния съд

Ива Митева от ИТН се устреми към Конституционния съд Зам.-председателката на парламента от ИТН Ива Митева е напът да стане конституционен съдия от квотата на Народното събрание. Това научи "Сега" от различни източници от депутатските среди и съдебната власт. Според тях Митева още от пролетта изявява желание да продължи кариерата си в Конституционния съд и ще получи подкрепата на управляващата коалиция. Самата Митева не бе открита за коментар.
В момента в КС има едно свободно място от квотата на парламента, но в края на февруари се освобождава и второ. Затова депутатите ще изберат накуп двамата си нови представители в КС. Изборът на конституционни съдии няма да бъде изпитание за парламента, ако има напрежение покрай номинациите, то ще е в управляващата коалиция. Причината е, че членовете на КС се избират с обикновено мнозинство, а ПП, БСП, ИТН и ДБ имат общо 134 гласа, които са достатъчни за избора. Не толкова лесно обаче ще бъде с избора на членове на Висшия съдебен съвет и на инспектората към него, за които са нужни 160 гласа.
Очаква се парламентът съвсем скоро да открие процедурата по избор на конституционни съдии, за да може да е готов до края на февруари.
Всички, с които "Сега" разговаря, обясниха, че едното от местата е "запазено" за Митева, но за другото преговорите още вървят. Много вероятно е това да е човек от адвокатурата. Спрягат се имената на Даниела Доковска, Валя Гигова и Михаил Екимджиев. Известно е, че засега Доковска отказва да приеме такава номинация. При адвокатите, особено тези с добра и уважавана практика, каквито са и тримата, освен всичко стои и въпросът, че като конституционни съдии биха имали много по-малък доход, отколкото в момента и това е възможна спирачка. Другата е рискът имената им да бъдат свързани с една или друга политическа сила.
Бившият съдия в Страсбург Здравка Калайджиева също е в списъка с потенциални кандидати. Там е и пенсионираният съдия Борислав Белазелков, но за него източниците на "Сега" казаха, че основно сам се спряга, както се е случвало и при последните няколко "завъртания" в КС. 

Процедурата
Квотите в 12-членния КС са три - на президента, на НС и на съдебната власт. До 2021 г. мандатите на четирима съдии изтичаха по едно и също време. През 2012 г. обаче президентът Росен Плевнелиев осуети клетвата на избраната от парламента Венета Марковска с мотив, че има прокурорско разследване за търговия с влияние. Прокуратурата така и не съобщи официално какъв е изходът от това разследване. Марковска, която беше върховен съдия, напусна и съдебната власт и в момента е адвокат.
Заради тези събития през ноември м.г. изтекоха мандатите само на трима съдии - на председателя на съда Борис Велчев, който бе назначен в КС от президента, на избрания от Народното събрание Анастас Анастасов и на излъчения от върховните съдии Георги Ангелов. Сега през февруари изтича мандатът на избрания от парламента на мястото на Марковска Гроздан Илиев.
Съдиите и президентът попълниха квотите си навреме - Радев назначи Янаки Стоилов, а съдиите избраха Соня Янкулова. КС пък избра Павлина Панова за свой председател.

Доротея Дачкова, "Сега"
21.01.2022, 10:28 часа
1128 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha