Кметът на Монтана Златко Живков почете паметта на Йордан Радичков /снимки/

Кметът на Монтана Златко Живков почете паметта на Йордан Радичков /снимки/ Кметът на Монтана Златко Живков почете паметта на великия Йордан Радичков. Заедно с директора на регионалната библиотека Анелия Иванова той поднесе цветя пред паметника на българския писател в центъра на града.
Поклон пред твореца, създал най-ярките литературни герой на Северозапада.
Да си спомним за него с откъси от пиесата „Януари”.
„Събитията в тази пиеса се развиват през месец януари, най-българския от всички месеци, когато прозорците на селцето са изрисувани със скреж, под всяка стряха виси разпъната свинска кожа, на всяка порта стърчи по една сврака, във всеки селски кладенец живее по един воден дух, някъде и по два, та е трудно да се изчисли като колко се падат на глава, от населението, вълци прокарват сватбарски пъртини край селцето и макар да са потънали до уши в сняг, селце и хора се повдигат на пръсти, за да надникнат отвъд пъртините и къде с действие, къде с въображение се мъчат да разчетат събитията, записани в белите преспи на зимата. Сюжет, поверия, музика и действуващи лица са взети от северозапад”, пише в началото Радичков.

Послеслов: 
Исай:
„Тъй ще се търкаляме ние като жироскоп из нашия Северозапад и ще кръстосваме къде пътищата на тоя живот, къде словата на тоя живот и навсякъде около тебе ту отвесно се изправят въпроси, ту водоравно, отвсякъде те заобикалят, сочат те с пръст и ти подвикват: Отговори! Като се вторачиш повече в тях, изведнъж разбираш, че цял живот трябва само да отговаряш, и не ти остава време поне веднъж в твоя живот ти сам да се изправиш в целия си въпросителен ръст и с целия си въпросителен ръст да извикаш на живота: ти отговори!... Скланям смирено глава, братя, пред въпросите на живота.”
 
21.01.2022, 14:49 часа
865 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha