Заради високата заболеваемост във Видинско: Свикаха кризисния щаб за борба с коронавируса

Заради високата заболеваемост във Видинско: Свикаха кризисния щаб за борба с коронавируса Вчера в Областна администрация Видин бе проведено заседание на Областен кризисен щаб за борба с коронавируса, съобщиха от местната администрация. Областният управител Любен Иванов откри заседанието, което бе свикано с цел да се обсъди завишената заболеваемост от SARS-Cov-2, както и резултата от съвместните проверки за спазване на противоепидемичните мерки и хода на ваксинационната кампания.
На срещата присъстваха д-р Венцислав Владински - Директор на Регионална здравна инспекция – Видин, старши комисар Петър Коцин – Директор на Областна дирекция на МВР – Видин, комисар Силвио Лазаров – началник на Гранично полицейско управление – Видин, комисар Валентин Ванков - началник на Гранично полицейско управление – Видин, Драгомир Дончев – Директор на ТД „Национална сигурност“ – Видин, д-р. Ивета Найденова – изпълнителен директор на МБАЛ „Света Петка“ АД – Видин, д-р. Станислав Поломски – Директор на „Център за спешна медицинска помощ“ – Видин, комисар Стилиян Пешев – Директор на Регионална дирекция „Пожарна безопастност и защита на населението“ – Видин, Ангел Донкин – и.д. началник на РУО – Видин, Борислава Борисова – зам. кмет на Община Видин.
По данни на присъстващите, от началото на 2022 година, средно около 100 човека на ден са новозаразените с COVID-19 в област Видин. Индексът на смъртност е 7.4 %, като данните бележат намаление. Здравните специалисти, на областно ниво, отчитат висок брой заразени, нарастване на броя на хоспитализираните, но от друга страна намаляване на смъртността.
По време на проведеното заседание стана ясно, че всеки трети в областта /33.4 % от населението/ има някаква форма на защита срещу коронавируса – 11.3 % са преболедували, 22.1 % са ваксинираните, със завършен ваксинационен курс, а всеки трети от ваксинираните е с поставена бустерна доза. По информация на изпалнителния директор на МБАЛ „Света Петка“ д-р. Ивета Найденова 37 са заетите легла в COVID отделението, като капацитета е до 92 легла.
С оглед на ежедневно завишаващата се заболяемост крисизният щаб препоръчва още по-голяма дисциплина при спазване на противоепидемичните мерки, носене на маска в закрити помещения, дезинфекция на ръцете и социална дистанция.
Щабът препоръчва на всички общини на територията на областта да бъдат още по-активни по контрола на спазване на противоепидемичните мерки.
22.01.2022, 08:23 часа
911 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha