Омикрон оцелява по-дълго от останалите варианти върху повърхности и човешка кожа

Омикрон оцелява по-дълго от останалите варианти върху повърхности и човешка кожа Вариантът Омикрон може да оцелее по-дълго върху пластмасови повърхности и човешка кожа, отколкото по-ранните версии на коронавируса, установиха японски изследователи при лабораторни тестове.
Според тях високата му "стабилност в околната среда" - способността му да остава заразен, може да е помогнала на Омикрон да измести Делта като доминиращ вариант и да се разпространи бързо. Върху пластмасови повърхности средното време на оцеляване на оригиналния щам и вариантите Алфа, Бета, Гама и Делта е съответно 56 часа, 191.3 часа, 156.6 часа, 59.3 часа и 114.0 часа. В сравнение със 193.5 часа за щама Омикрон, съобщават изследователите в bioRxiv. Върху кожни проби от трупове средното време за оцеляване на вируса е 8.6 часа за оригиналната версия, 19.6 часа за Алфа, 19.1 часа за Бета, 11.0 часа за Гама, 16.8 часа за Делта и 21.1 часа за Омикрон.
Върху кожата всички варианти са напълно инактивирани при 15-секундно излагане на дезинфектанти за ръце на алкохолна основа. "Ето защо", заключават изследователите, "е силно препоръчително в настоящите практики за контрол на инфекциите (хигиена на ръцете) да се използват дезинфектанти,... както е предложено от Световната здравна организация."
Извършването на бързи тестове за антигени е най-добре да се извърши с тампон от носа.
Потребителите на бързи антигенни тестове за откриване на COVID-19 трябва да вземат секрет от ноздрите си според указанията на производителя, а не вместо това да вземат секрет от гърлото или бузата, показват нови изследвания.
25.01.2022, 12:58 часа
349 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha