Eдинственият паметник на НАТО у нас в чипровското село Превала остава самотен /снимки/

Eдинственият паметник на НАТО у нас в чипровското село Превала остава самотен /снимки/

Вдовицата на автора на единствения паметник на НАТО у нас Румяна Праматарова скърби не само за съпруга си, починал преди 2 години, но и за неговото самотно творение – паметник на НАТО в монтанското село Превала, община Чипровци.
Монументът е дело на арменеца каменоделец Сергей Дереджиян. Тя все още се надява поне един управляващ да посети монумента, сътворен през 2014-та година, когато сме приети в Северноатлантическия пакт и да положи цвете. През годините тя специално намирала сини рози, които след време променяли цвета си и ставали неузнаваемо лилави в знак на признателност за защитата и подкрепата на Пакта към нашата страна. Останала сама и наследила фирмата на съпруга си, която е действаща, съпругата му иска да продължи делото му.
„Ако ми стигнат силите и обстановката с пандемията от коронавируса се нормализира, смятам да открия музей на каменоделството тип Етъра в Северозапада - да могат хората да наблюдават в халето и на открито как се обработват камъните, дар от природата. В селото има доста млади хора, останали без работа, чудесни са условията за атрактивен туризъм. Две момчета са наети да пазят екопътеката. Красива е гледката на скалите към връх Стовци. Много поляци и чехи идват тук за офроуд с джипове. Белоградчишките скали от тази страна откъм село Превала са красиви, но нецивилизовани. Мъжът ми остави паметника на НАТО и чешмата. С малко усилия би могло да се превърне в райска туристическа дестинация. Целият ми живот като негова спътница мина свързан с каменоделството. Бяхме в Германия. Интересно е да се наблюдава как огромни димантени инструменти режат камъка. Болно ми е да го предам“, споделя г-жа Праматарова. Паркът, подобен на Етъра, ще е за деца и учащи, потвърди и кметицата на селото Валентина Стефанова.
Сергей Дереджиян е бил начлник отдел „Строителсво“ към Комитета за култура по времето на Людмила Живкова през 70-те години. Работил е по знакови сгради от соца – Народния тетаър, НДК, паметника на Бузлуджа и оперите в Бургас и Стара Загора. В Превала закупил голямо метално хале. Доставял камъни от Еленския Балкан, варовик от Врачанско и мрамор от Сандански.
Превала е с второто по големина землище в област Монтана. В миналото са отглеждани много овце, кози, крави, имало е зеленчукови градини. Днес са останали 3-4 ферми. Има няколко земеделски производители, извършва се дърводобив. Преди няколко години е изграден ландшафтният парк "Широка планина", който привлича туристи от чужбина.
"Има три трасета - пешеходно, за коне и за офроуд. Радваме, че за 3-4 година унгарци и чехи, поляци знаят трасето, идват с джиповете си, нощуват, любуват се на природата. Идват туристи, но за съжаление няма хотели, няма къде да отседнат. Трима чужденци са си купили къщи. Селото има потенциал да привлича туристи.

25.01.2022, 16:51 часа
2614 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha