Швейцария обяви: Мрежата на Евелин Банев-Брендо е изпрала 70 млн. франка

Швейцария обяви: Мрежата на Евелин Банев-Брендо е изпрала 70 млн. франка Двама банкери, двама български граждни и банката "Креди Сюис" (Credit Suisse) са изпрали само за три години 70 милиона швейцарски франка.
Делото срещу тях започва на 7 февруари в Швейцария, а сумата за пръв път разкри пез уикенда федералната прокуратура (Ministère public de la Confédération или MPC).
Новината е в няколко от неделните издания в страната, като те уточняват, че става дума за приходи на "впечатляваща мафия" от трафик на кокаин в периода 2004-2007 г. В центъра на тази мрежа, преминаваща в Швейцария през Мартини (столицата на кантон Вале), Женева (местният клон на банка Julius Bär) и Монтрьо, е поставен Евелин Банев-Брендо, известен още като "Игор" и "Ноно", осъден на общо 36 години затвор в три европейски страни.
Банев бе задържан на 6 септември септември 2021 г. в Киев и българската прокуратура поиска екстрадирането му. Но скоро след това бе освободен, защото оказа, че той е и украински гражданин, а страната не екстрадира свои граждани за съдебно преследване в друга държава. Издирват го още две държави (Италия и Румъния), а преди две седмици пред bTV началникът на сектор "Издирване" в Националната полиция Стефан Джолев каза, че най-вероятно той няма да бъде върнат в България.
30.01.2022, 20:33 часа
1111 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha