Три години условно за капитана на „Вера Су“

Три години условно за капитана на „Вера Су“ Три години затвор условно получи капитанът на  товарния кораб „Вера Су“, след като окръжният съд в Добрич одобри внесеното споразумение по досъдебно производство на Национална следствена служба – София.
Изпълнението на наказанието се отлага за срок от пет години, а 59-годишният подсъдим ще трябва да заплати половината от направените по делото разходи в общ размер от 7203.47 лв., съобщиха от прокуратурата, цитирана от БГНЕС.
Хайдар Ергюн беше привлечен заедно с втория му помощник – капитан, който е бил на вахта в нощта на инцидента към наказателна отговорност от Окръжна прокуратура – Добрич за това, че е допуснал плавателният съд да заседне, като така е причинил значителни повреди на чужд имот и е създал опасност за живота на другиго.
На 20 септември 2021 г. в акваторията на Черно море, в района между село Камен бряг и к.к. „Русалка“, корабът „Вера Су“ край бреговете на местност Яйлата. В хода на разследването на случая е установено, че капитанът му допуснал превозното средство да плава с оперативно неработеща система за контрол на вахтения на мостика, а навигационната вахта на мостика през тъмната част на денонощието включвала единствено вахтен помощник-капитан без включен наблюдател.
Това довело до засядането на плавателният съд и създало опасност за значително повреждане на чужд имот – кораб. Деянието е извършено с действие и при форма на вината евентуален умисъл.
Обвиняемият Хайдар Ергюн призна вината си и прие определеното му наказание, като се отказа от по-нататъшното разглеждане на делото по общия ред.
Одобреното от Окръжен съд–Добрич споразумение е със силата на присъда и не подлежи на обжалване.
По отношение на втория обвиняем по случая, след връщане на делото от съда, срещу него ще бъде изготвен и внесен обвинителен акт.
Действията по разследването на другите две направления продължават в отделно досъдебно производство. Освен причините и обстоятелствата, при които е настъпила самата катастрофа, се работи за изяснява има ли замърсяване на морската вода и настъпили ли са щети за природата, както и дали действията на оправомощените държавни органи са били адекватни, навременни и правилни и налице ли е бездействие от страна на едно или повече длъжностни лица, което може да доведе до екологична катастрофа в местността Яйлата и региона.
14.02.2022, 16:03 часа
469 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha