Фалстарт на делото срещу втория помощник-капитан на кораба „Vera Su“

Фалстарт на делото срещу втория помощник-капитан на кораба „Vera Su“ Окръжният съд в Добрич не даде ход на разпоредителното заседание по дело, образувано по обвинителен акт срещу втория помощник-капитан на кораба „Vera Su“ поради нередовното призоваване на подсъдимия, който не се яви в съдебната зала.
Това съобщиха от съда. Съгласно разпореждане на съда подсъдимият е трябвало да бъде призован чрез назначения му служебен защитник. Това не е сторено, тъй като  подсъдимият е спрял да отговаря на телефонните номера, които предоставил на адвоката си за връзка.
В съдебна зала защитникът обясни, че към днешна дата е успял да намери актуалния телефонен номер на мъжа, разговарял е с него и подсъдимият е заявил готовност да присъства на следващото заседание.
За да бъде изпълнена процедурата по връчване на книжата на подсъдимия и призоваването му, съдът разпореди да бъде изготвена съдебна поръчка по линия на международното сътрудничество по наказателни дела.
Тъй като подсъдимият е турски гражданин, съдебната поръчка ще бъде изпратена до турското министерство на правосъдието, съобразно изискванията на сключения между България и Турция договор за правна помощ по граждански и наказателни дела.
Съдебната поръчка ще бъде изпратена чрез българското министерство на правосъдието и ще включва преведения обвинителен акт, разпореждането за предаване на съд, извадки от НПК относно правата на подсъдимия и необходимостта от лично участие, за да се допусне някоя от съкратените процедури.
Повдигнатото на мъжа обвинение е за това,че на 20 септември 2021 г., в акваторията на Черно море, в района между село Камен бряг, област Добрич и КК „Русалка“, като вахтен помощник-капитан на кораб „Vera Su“, плаващ под панамски флаг, заспивайки, допуснал да заседне кораба, като деянието е извършено по непредпазливост и от него са настъпили значителни имуществени вреди за корабособственика в размер на 6 680 734. 85 лева.
Според описаното в обвинителния акт, в 00.00 часа на 20 септември 2021 г. вторият помощник капитан - подсъдимият, приел от капитана на кораба носенето на навигационна вахта.
В даден момент обаче той е заспал. В 04:15 часа корабът заседнал в акваторията на Черно море в скали в близост до брега между с. Камен бряг и КК „Русалка“. Според обвинението, като е допуснал да заспи при носенето на авигационна вахта, подсъдимият е нарушил правило от Международната конвенция за вахтената служба и нормите за подготовка и освидетелстване на моряците, съгласно което „Вахтените помощник-капитани, които носят ходова навигационна вахта, са отговорни за безопасността на плаване на кораба по времето на тяхната вахта, като те са длъжни по всяко време да присъстват физически на ходовия мостик или на място, непосредствено свързано с това помещение, вследствие на което се е стигнало до засядането на кораба.
С оглед необходимия технически срок за изпълнение на съдебната поръчка съдът насрочи ново разпоредително заседание по делото на 29 септември, като определи и две резерви дати през октомври.
07.07.2022, 16:26 часа
421 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha