Осигуряват над 5 млн. лв. за археологически проучвания, изследват обекти от Северозапада /снимки/

Осигуряват над 5 млн. лв. за археологически проучвания, изследват обекти от Северозапада /снимки/ Над 5 млн. лв. са предвидени за проучвания на археологически обекти, открити при строителството на големите инфраструктурни проекти през 2022 година, съобщават от Агенция "Пътна инфраструктура“. 
За опазване на културно-историческото наследство ще продължи работата на археолозите на обекти по трасето на автомагистрала "Хемус“, на пътя Видин - Ружинци - Монтана, както и на обект в землището на Дърманци, в участъка Мездра - Ботевград. 
През миналата година от бюджета на АПИ за археологически проучвания бяха осигурени над 7.5 млн. лв. Археолозите са направили разкопки на редица обекти, като при проучвания по трасето на Видин - Монтана са открили крепост с подградие от късната античност. Тя е в землището на Шипот в област Видин. Нейното проучване ще продължи и през тази година до разкриването на целия обект.
През 2021 г. археолозите проучиха няколко некропола край видинското село Синаговци. Част от тях са от ранножелязната епоха, ранноримската епоха /I в. пр. Хр – I в. сл. Хр./, от ерата на принципата /II-III в. сл. Хр./ и от Първото българско царство /Х-ХI в. сл. Хр./. Открити бяха и останки от стопанство от III в. сл. Хр. със земеделски инструменти. Сред археологическите находки са сребърни денари от I в. пр. Хр. по времето на републиканската епоха и от II в. сл. Хр., когато династията на Антонините е управлявала Римската империя. В археологическия обект край Синаговци са открити и множество структури - ями и вкопавания, от къснобронзовата и ранножелязната епохи. 
06.03.2022, 15:01 часа
1313 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha