Словакия задържа четвърти руски шпионин

Словакия задържа четвърти руски шпионин Словашката полиция е задържала вече четирима граждани по подозрение в шпионаж в полза на Русия. Това съобщи началникът на полицията на републиката Щефан Гарман.
"Полицията е задържала четирима словашки граждани, извършила е пет обиска на апартаменти, както и седем на други помещения", цитира думите му уебсайтът на братиславския вестник "Pravda".
Незаконните дейности са разкрити от словашкото военно разузнаване. Според Гарман, задържаните са свързани с ГРУ. Гарман смята, че служител на руското посолство в Словакия е получил информация от задържаните. Информацията, която е представлявала интерес за руските специални служби, е била свързана с Украйна, наред с други неща, твърди той.
Полицейска операция с участието на служители на военното разузнаване се проведе в Словакия между 11 и 14 март. Обиски бяха проведени в градовете Кошице (източната част на републиката), Вранов над Топлю (източната част на Словакия), Липтовски Градок и Ружемберок (северната част на страната). Срещу двама от задържаните вече са повдигнати обвинения.
Един от задържаните е Богуш Г. от Кошице, който е сътрудничил на местния уебсайт "Glavnije novosti", блокиран от държавните органи за разпространение на дезинформация. Той е обвинен в шпионаж и вземане на подкупи, за което вече е признал.
Според полицейските власти Богуш Г. е сътрудничил на ГРУ като платен агент от април 2021 г. Полицията твърди, че той е предоставил класифицирана информация на руските тайни служби.
В понеделник словашките медии съобщиха за задържането на няколко служители на Министерството на отбраната и на Словашката информационна служба (контраразузнаване) по подозрение в шпионаж в полза на Русия. Сред тях е полковник от националната армия и др. След това контраразузнавателната служба опроверга съобщенията, че нейни служители са били задържани. В същото време говорителят на словашкото външно министерство Юрай Томага заяви, че републиката експулсира трима служители на руското посолство. Руското външно министерство нарече това решение на словашките власти "необосновано действие". Руската федерация няма да го остави без отговор, заявиха от дипломатическата мисия. 
15.03.2022, 15:07 часа
349 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha