В Чупрене се стягат за традиционния турлашки събор

В Чупрене се стягат за традиционния турлашки събор Тазгодишното издание на традиционния турлашкия фолклорен събор „Када кум прасе и ти вречу“ в село Чупрене ще започне на 10 юни. 
По традиция в годините съборът се провежда винаги в средата на юни, но миналата година заради епидемичната обстановка беше през август. Сега се връщаме към утвърдените дати през юни, както е отбелязано и в националния календар на общините, каза кметът Анжело Добричов.
Индивидуалните изпълнители и танцовите и певчески групи за автентичен и обработен фолклор, които желаят да участват в шестнадесетото издание на турлашкия събор, вече могат да подават заявления, уточни той. Срокът за това е до 15 май. Повече информация относно начина за участие може да бъде получена на обявените телефони на сайта на община Чупрене, както и във фейсбук страниците на читалище „Христо Ботев- 1897“ - Чупрене и общината.
Анжело Добричов допълни, че запазената марка на събора са всички прояви, свързани с турлашката култура, бит, фолклор, традиции и обичаи. Сръбската кухня и местните ястия отново ще са един от акцентите. Местни и гостуващи производители ще имат възможност да изложат своите стоки и екологично чиста продукция. 
Вече са ясни гост-изпълнителите, които ще имат концерти  по време на събора -  трима певци - двама от България и един от Сърбия, както и известен духов оркестър, но засега организаторите запазват имената им в тайна. 
Турлашкият фолклорен събор „Када кум прасе и ти вречу” датира от 2006 година. От самото си създаване той няма конкурсен характер. Целта му е да спомогне за съхраняването и популяризирането на богатия турлашки фолклор и бит, както и традициите и културните ценности на различните етнически и етнографски група в страната.
До 2012 година съборът се провежда в един съботен ден, а през 2013 година организаторите разгърнаха неговия формат в рамките на 2 дни. Само година по-късно, поради засиления интерес и растящия брой на желаещите за участие,  „Када кум прасе и ти вречу” започна да се провежда в рамките на 3 дни, с каквато продължителност ще е и тазгодишното шестнадесето издание.
Кметът обясни какво точно означава избрания за надслов израз от турлашкия диалект „Када кум прасе и ти вречу“- „Всичко трябва да се върши веднага, а не да се отлага в бъдеще. Когато на сватбата кумът обещае на младоженците прасе, ти веднага донеси чувала да си го вземеш“.
18.03.2022, 12:30 часа
1491 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha