Прокуратурата проверява депутатката Елена Гунчева за престъпление против Републиката

Прокуратурата проверява депутатката Елена Гунчева за престъпление против Републиката В Специализирана прокуратура е започнала проверка срещу депутатът от "Възраждане" Елена Гунчева, става ясно от съобщение на обвинението.
От там посочват, че при тях са постъпили сигнали от граждани, в които се излагат твърдения, че български народен представител с инициали Е. Г. евентуално е извършил престъпление по Глава първа от Наказателния кодекс, чл. 98.
Проверката идва след публикация на депутата от "Възраждане" Елена Гунчева във Facebook, който по-късно беше изтрита. В нея тя написа, че Русия разполага с оръжия, с които „може да улучи Министерски съвет“, ако българското правителство реши да изпрати военна помощ на Украйна.: “Не се отчайвайте, има някаква надежда - Русия има високо точкови оръжия, така че точно може да улучи Министерски съвет. Може да им пратим и линк с координатите на Мустафата”, написа и по-късно изтри тя. 
Последва незабавна реакция от страна на председателят на Народното събрание.
"По повод призивите на български народен представител за атака с оръжие към министър-председателя и посланик, акредитиран у нас, заявявам, че подобни изяви са недостойни и недопустими за член на българското Народно събрание. Призивът към насилие не може да бъде оправдан с нищо. Всички депутати дължат уважение на висшите държавни представители, както и на дипломатите според чл.29 на Виенската конвенция", написа и Никола Минчев в официалната страница на парламента във Фейсбук. 
Постът на депутатката предизвика реакция от страна на посланиците от ЕС, които нарекоха думите на Гунчева "неизвиними": "Ние сме обединени в убеждението си, че речта на омразата не може да има място в нашите общества", се казва в позицията на дипломатите. Днес беше публикувана и още една позиция със сходно послание от страна на посланиците на САЩ, Албания, Австралия, Канада, Грузия, Израел, Япония и Великобритания.
"Присъединяваме се към колегите от ЕС в осъждането на заплахите с насилие срещу членове на Министерския съвет и срещу американския посланик от страна на член на българския парламент. Подобни заплахи нямат извинение и сме единни в ясната си позиция, че езикът на омразата няма място в нашите общества", пише в кратката декларация. 
29.03.2022, 15:45 часа
699 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha