Прокуратурата: За изказванията си Елена Гунчева може да лежи в затвора поне 5 г.

Прокуратурата: За изказванията си Елена Гунчева може да лежи в затвора поне 5 г. Специализираната прокуратура започна проверка за престъпление против Републиката срещу народен представител.
„На 28 март постъпиха сигнали, в които се излагат твърдения, че български народен представител е извършил престъпление, което се състои в подбуждане на чужда държава към враждебни действия против Републиката. По този начин е започнало и извършването на проверката“, обясни в предаването „Тази сутрин“ говорителят на Специализираната прокуратура Христо Кръстев.
Той уточни, че това е престъпление по член 98 от Наказателния кодекс. За него се предвижда наказание лишаване от свобода от 5 до 15 години.
„Съгласно Конституцията и правилника за организацията и дейността на Народното събрание, ако са налице достатъчно данни, че народен представител е извършил престъпление, в такъв случай главният прокурор отправя мотивирано искане до народното събрание за разрешение за възбуждане на наказателно преследване“, каза още говорителят на спецпрокуратурата.
По думите му проверката е във връзка с Фейсбук статус, в който се подбужда чужда държава, а именно Руската федерация към враждебни действия против Републиката. Срокът на проверката е 2 месеца, но тя може да бъде удължена с един месец.
„Вчера наблюдаващият прокурор е разпоредил и извършване на пълна проверка от страна на Държавна агенция национална сигурност и след приключване на проверка от тяхна страна, материалите, които те са събрали, ще бъдат изпратени до наблюдаващият прокурор“, обясни Христо Кръстев.
30.03.2022, 09:47 часа
592 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha