Зеленски моли Европа да не пуска руски кораби

Зеленски моли Европа да не пуска руски кораби Норвегия и останалата част от Европа трябва да затворят своите морски пристанища за руски кораби. За това настоя украинският президент Володимир Зеленски пред норвежкия парламент, съобщава "Ройтерс".
"Европейският съюз, като се надявам и Норвегия, трябва да забранят руски кораби да използват европейски пристанища за времето, през което те (руските сили - бел.ред.) блокират нашите пристанища", заяви той чрез видеовръзка от Украйна.
Зеленски посочи, че Украйна и Норвегия - вторият по големина доставчик на газ в Европа след Русия, са започнали преговори за доставка на 5 милиарда кубически метра газ за следващата зима.
Можете да направите решителен принос за енергийната сигурност на Европа, като предоставите необходимите ресурси както на страните от Европейския съюз, така и на Украйна, обърна се той към норвежките законотворци.
"Вече започнахме диалога за доставката на около 5 млрд. куб. м за следващия отоплителен сезон. Надявам се, че това ще бъде основата за нашето дългогодишно сътрудничество в тази област", отбеляза президентът.
През изминалата година скандинавската страна е изнесла общо 113.2 млрд. куб. м газ.
30.03.2022, 16:28 часа
567 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha