Войната в Украйна предизвика невиждан хаос на пазара на супер луксозна стока

Войната в Украйна предизвика невиждан хаос на пазара на супер луксозна стока Санкциите на САЩ срещу руската компания за диаманти Alrosa предизвикаха хаос на световния пазар на диаманти, тъй като търговците и преработвателите на скъпоценни камъни са принудени да търсят начини за заобикаляне на ограниченията.
Според източници на агенция Bloomberg, търговците в Антверпен и Дубай (един от най-големите центрове за търговия с диаманти), както и производствени предприятия в Индия, са прекарали 2 седмици в консултации с адвокати за това какво означават американските санкции срещу Alrosa и как могат да продължат да купуват скъпоценни камъни от компания. Междувременно потокът от диаманти от Русия към индийския град Сурат, където е съсредоточен бизнесът за рязане и полиране на диаманти, е спрял, защото индийските банки „не могат или не желаят да извършват плащания“. Прекъсванията в доставките доведоха до повишаване на цените на диамантите, като по-специално малките камъни на Alrosa започнаха да се покачват миналата седмица.
Делегация от Alrosa е посетила Индия по-рано тази седмица и се е срещнала с търговци, за да обсъдят начини за улесняване на продажбите.
На 8 април Министерството на финансите на САЩ наложи санкции на групата Alrosa и определи краен срок за своите съграждани да приключат транзакции с нея до 7 май, а с нейното американско подразделение Alrosa USA, Inc. - до 7 юни. Както съобщи The Economic Times, ограниченията доведоха до намаляване на работата на предприятията за рязане и полиране на диаманти в градовете Сурат, Саураштра и Бхавнагар (Гуджарат) в Индия поради прекъсвания в доставките на суровини от Русия.
Alrosa е една от трите най-големи компании за добив на диаманти в света. Делът ѝ в обема на световното производство е 25%. Други 6% се падат на анголското предприятие Catoca, в което делът на Alrosa е 41%. В Русия компанията добива диаманти в Република Саха (Якутия) и Архангелска област.
23.04.2022, 11:36 часа
771 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha