Откриха трети мащабен масов гроб край Мариупол

Откриха трети мащабен масов гроб край Мариупол

Край Мариупол, в село Стари Крим, беше открито трето място за масово погребение на загиналите граждани. Това съобщи градският съвет на Мариупол в канала си в Телеграм, предаде БГНЕС.
Служители на градската администрация забелязват, че на територията на гробището Старокримски, направени на 24 март - след като селото беше окупирано от руските сили, се виждат изкопи с размер 60 - 70 метра.
Две седмици по-късно, на снимка от 7 април, мястото на погребенията се е увеличило значително. Някои от рововете са запълнени.
От снимки, направени на 24 април, се вижда, че са изкопани нови ровове, като дължината на предполагаемите масови гробове се е увеличило на над 200 метра.
Според кмета на Мариупол Вадим Бойченко наличието на масови гробове е станало известно, защото руските сили не са искали да копаят и са викали местни граждани, като ги подмамили с обещания да им дадат храна.
„Казали на хората, че трябва да работят усилено, за да им дадат храна, вода. Сега в Мариупол няма достатъчно хуманитарна помощ, но руските сили получават и храна и вода, затова местното население, което е окупирано, се принуждава да им съдейства“, обяснява кметът.
Мариупол е обсаден от руски войски, а по според международни институции в града се случва най-голямото хуманитарно бедствие в света. Русия бомбардира невъоръжени жители, като така блокира получаването на хуманитарна помощ.
По-рано кметът на Мариупол алармира, че поне 20 хиляди са загиналите цивилни в Мариупол от началото на руската инвазия. Главното разузнавателно управление на града твърди, че са регистрирани 13 руски мобилни крематориума за почистване на улиците от телата на мъртви цивилни.
В масов гроб в покрайнините на Мариупол в село Виноградное пък вероятно са погребани около хиляда загинали цивилни.
Сателитни снимки показаха масов гроб в село Мангуш, превзето от руските войски край Мариупол. Там вероятно са погребани между 3000 и 9000 цивилни, убити от руснаците, твърдят украински източници.

26.04.2022, 09:20 часа
494 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha