Северна Македония обмисля въвеждането на цифров денар

Северна Македония обмисля въвеждането на цифров денар Централната банка на Северна Македония проучва възможността да въведе цифрова версия на официалната валута на страната - македонския денар. Това заяви управителят на македонската централна банка - Анита Ангеловска Бежоска, цитирана от SeeNews.
„Ако анализите покажат, че е необходимо въвеждането на дигитален денар, надявам се, че вече ще говорим и за него като официално платежно средство в страната. И това ще се случи на някое от следващите чествания на Деня на паричната независимост“, заяви Ангеловска.
Македонският денар е официалната валута на страната от 1993 година. Европейската централна банка (ЕЦБ) в момента работи по планове за въвеждане на цифрово евро.
В края на миналата година от ЕЦБ заявиха, че цифровото евро ще трябва да бъде въведено, ако използването на пари в брой като платежно средство продължи да намалява.
През последните години парите в брой се използват все повече като актив, поддържащ стойността си, но същевременно процентът на средствата, които се използват за плащания, е спаднал от 35% преди 15 години, на 20% през 2021 година.
29.04.2022, 14:02 часа
491 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha