Над 3000 загинали в опит да стигнат до Европа по море

Над 3000 загинали в опит да стигнат до Европа по море Над 3000 души са загинали или изчезнали в Средиземно море и Атлантическия океан в опит да стигнат до Европа миналата година, съобщава "Франс прес". По данни на ООН това е двойно повече спрямо 2020 г. 
Нов доклад на Агенцията на ООН за бежанците изисква спешни действия за борба с нарастващите смъртни случаи сред бежанци, търсещи убежище, и други мигранти, които се опитват да стигнат до Европа.
Миналата година общо 3077 души са загинали или изчезнали при опит да преминат маршрутите на Средиземно море и Атлантическия океан към континента, сочи докладът, спрямо 1544 през 2020 г.
Тревожно е, че от началото на годината още 478 души също са загинали или изчезнали в морето, заяви говорителят на ВКБООН Шабия Манту.
Докладът показва, че за 2021 г. 1924 души са били обявени за мъртви или изчезнали по маршрутите в Централното в Западното Средиземноморие, докато други 1153 са загинали по северноафриканския морски маршрут до Канарските острови.
"Повечето морски преходи са се осъществили в пълни, непригодни за плаване, надуваеми лодки, много от които са се преобърнали, което е довело до загуба на животи", обясни Манту.
Пътуването по море от страни по западноафриканското крайбрежие като Мавритания и Сенегал до Канарските острови е особено опасно, посочи тя и допълни, че преминаването може да отнеме до 10 дни.
Докладът на ВКБООН предупреждава, че сухопътните маршрути също са "силно опасни".
"Още по-голям брой може да са загинали при пътувания през пустинята Сахара и отдалечени гранични райони, в центрове за задържане или докато са в плен на контрабандисти или трафиканти", отбеляза Манту.
ВКБООН предупреди, че пандемията от коронавирус и свързаните с нея затваряния на границите са усложнили допълнително придвижването и са принудили много отчаяни бежанци и мигранти да се обърнат към контрабандистите, за да осъществят своите опасни пътувания.
29.04.2022, 16:16 часа
216 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha